Konden de plunderingen van 17 februari voorkomen worden?

Vertegenwoordigers van bedrijven die getroffen zijn tijdens de plunderingen van 17 februari hebben onlangs in het kader van de voorgesprekken voor de Nationale Dialoog, een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi. Hierbij hebben leidinggevenden van bedrijven pijnpunten bekendgemaakt en voorstellen geboden over hoe verder te gaan. Ondernemers van de Suriname Times Mall, Hermitage Mall, Connection Mall, Digicel Waterkant, Martha Mireille en de Suriname Chinese Business Alliance (SCBA), hebben donderdag 2 maart aan de gesprekken deelgenomen.

De regering had waarschijnlijk niet genoeg middelen om de plunderingen te voorkomen. Zo vertelt Arnold, politiek analist. “Er was een gebrek aan politieaanwezigheid in de stad, waardoor de mensen die de plunderingen uitvoerden, niet werden tegengehouden. Ook was er een gebrek aan bewustzijn bij de bevolking over de gevaren van plunderingen, waardoor mensen niet voorbereid waren op de situatie. De regering had ook geen tijd om de situatie te beheersen. De plunderingen begonnen plotseling en de regering had geen tijd om de juiste maatregelen te nemen om de situatie te beheersen.”

Leger inzetten 

Arnold stelt verder: “De regering had waarschijnlijk niet genoeg tijd om het leger in te zetten. Het is ook mogelijk, dat de regering het leger niet wilde inzetten, omdat ze bang was, dat het leger de situatie zou verergeren. Het is ook mogelijk, dat de regering niet genoeg middelen had om het leger in te zetten.”

Maatregelen 

“De regering moet een aantal maatregelen nemen om plunderingen in de toekomst te voorkomen. Ten eerste moet de regering ervoor zorgen, dat er voldoende politie aanwezig is in de stad om plunderingen te voorkomen. Ten tweede moet de regering ervoor zorgen, dat er voldoende bewustzijn is bij de bevolking over de gevaren van plunderingen. Ten derde, dat er voldoende tijd is om de bevolking te waarschuwen voor de plunderingen. Ten vierde, moet de regering ervoor zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om het leger in te zetten als dat nodig is.

En ten slotte moet de regering ervoor zorgen, dat er voldoende maatregelen worden genomen om de economische situatie te verbeteren. Dit zal helpen om de oorzaken van plunderingen te verminderen.”

error: Kopiëren mag niet!