Holika verbranding kan milieuvriendelijker  

De Holika verbranding vindt dit jaar plaats op 6 maart. Ongeveer 40 dagen voor de verbrandingsdag starten de voorbereidingen. Het begint met het planten van een boompje. Het planten van dat boompje geschiedt met gebeden. Dat is belangrijk voor het beleven van de religie.  Om dit plantje heen wordt een brandstapel gebouwd. Daarbij werd er vroeger gebruik gemaakt van goedkoop brandbaar materiaal.

Milieuactiviste Bea Lachhunsing herinnert het zich allemaal nog uir haar jeugd. Buurtbewoners konden langs de stapel gaan en een takje of houtblokje meenemen en bij de bouwplek deponeren. Deze werden dan voor de stapel gebruikt. 

Echter stelt de milieuactiviste vandaag, dat er door de jaren heen een zekere vorm van gevaar voor mens en milieu is ontstaan. “Over de jaren heen zijn de bouwsels steeds groter en hoger geworden. En is men pallets en dik brandhout gaan gebruiken. Je hebt binnen deze bouwsels nu bijvoorbeeld giftig hout, dat zijn de pallets en niet makkelijk brandbaar hout in de vorm van de palen die er bij gedaan worden om de structuur staande te houden. En je hebt nu dus bouwsels van bijna 8 tot 10 pallets hoog.” Het gevaar ligt dus in de gevaarlijke stoffen die in de pallets verwerkt zijn. Er komen bij het verbranden mogelijk kankerverwekkende stoffen vrij. Het is dan ook een gevaar voor de gezondheid van de mens. Ook kunnen deze hoge bouwsels bij een grote windvlaag voor brandgevaar zorgen. 

Overigens kan het wel op een veiliger manier gebeuren, zegt Lachhunsing. “Als de organisatie in ogenschouw neemt, dat het om een religieus feest gaat, dat zij in ere wil houden en vieren, laten zij dan terug gaan naar de manier hoe dit vroeger werd gedaan. Wat is het nut van de hoge brandstapel die zij maken? Er is zoveel informatie over hoe branden ontstaan. Wereldwijd wordt eraan gewerkt om brand tegen te gaan. Men moet zich houden aan deze regels”, aldus Lachhunsing. 

Het wordt hoog tijd, dat de instanties goed overwegen of dit wel kan. 

“Ik heb helemaal geen probleem met de viering van het Holi feest. Met geen enkel feest overigens. Maar, als je iets doet, doe het goed. Het gaat namelijk om het symboliek”, aldus de milieuactiviste. 

NK

error: Kopiëren mag niet!