CBvS zegt geen transparantie te schuwen

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt in een gisteren, vrijdag 3 maart,  uitgegeven communiqué geen transparantie te schuwen in de kwestie van de Open Markt Operaties (OMO’), met name de TD-veilingen. De Bank heeft namelijk kennis genomen van de bezorgdheid die bestaat bij het VHP-Aassembleelid Asis Gajadien over met name de resultaten van de OMO’s.

Bij een onlangs gehouden presentatie heeft Gajadien mededelingen gedaan in het parlement die zich niet goed verhouden met feiten en resultaten zoals die bij de Bank bekend zijn, stelt de CBvS. Volgens de moederbank is het bekend, dat de OMO’s financieel-technische inzicht vereisen om die te kunnen begrijpen. Er zal binnenkort hierover meer bekendheid worden gegeven aan belanghebbenden en de samenleving omdat zulks noodzakelijk is gebleken. 

De Bank benadrukt, dat het een onafhankelijk monetaire autoriteit is die mede verantwoordelijkheid draagt voor het bevorderen van de prijsstabiliteit in Suriname. Zij voert daarvoor monetair beleid in samenwerking met het ministerie van Financiën en de financiele instituten. De Bank zegt te allen tijde bereid te zijn een toelichting te geven op haar beleid en in uitvoering zijnde projecten.

Het communiqué van de CBvS schrijft verder: “De Bank is zich terdege bewust van haar grote verantwoordelijkheid in haar taak om mee te werken aan economische- en financiële stabiliteit om de economische groei en werkgelegenheid te bevorderen. Dat kan zij het best blijven doen als instituut van de staat, in haar onafhankelijke positie. Hierbij wordt niet uit het oog verloren hoe haar rol zich verhoudt tot de overige staatsinstituten en zal deze relaties altijd eerbiedigen. Echter moet door diezelfde staatsinstituten voor gewaakt worden dat de onafhankelijkheid van de Bank gewaarborgd blijft. Juist bij het laten varen van haar onafhankelijke positie is in het verleden gebleken tot welke zeer nadelige gevolgen dit leidt voor de Bank dus ook voor de natie als geheel.”

DNA-vergadering

Het communiqué van de CBvS was gisteren tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee aanleiding voor Gajadien om zich wederom scherp uit te laten over de OMO’s. De informatie die hij van de regering tijdens de recente begrotingsbehandeling heeft gevraagd over de OMO’s, zegt hij nog steeds niet te hebben ontvangen. Gajadien vroeg naar een overzicht van alle banken die tot nu toe hebben deelgenomen aan de TD-veilingen. Hij suggereerde, dat 80 procent van TD-veilingen wordt beheerst door een bepaalde bankinstelling.

Zich richtend tot Financiën-minister Stanley Raghoebarsing, die in het parlement was voor de behandeling van de Wet op de Staatsschuld, zegt Gajadien dat hij alsnog de gevraagde informatie verwacht. Indien dat niet gebeurt zegt hij genoodzaakt te zijn andere wegen te zullen bewandelen om toch aan de gevraagde informatie te komen. 

NDP-fractieleider Rabin Parmessar, die zich ook altijd tegenstander heeft getoond van de manier waarop de TD-veilingen worden gehouden, zegt dat er veel meer aan de hand is in de kwestie van de OMO’s van de CBvS. Hij schaart zich achter Asis Gajadien voor wat betreft de opgevraagde informatie over de TD-veilingen. De TD-veilingen zouden een geldhoeveelheid van SRD 5 miljard hebben afgeroomd. Aan rentelasten is voor bijna SRD 2,7 miljard gecommitteerd voor uitbetaling aan de algemene banken.

Kishan Ramsukul (VHP) liet gisteren tijdens de openbare vergadering zich ook scherp uit richting de leiding van de CBvS. Hij vindt het zeer opmerkelijk, dat de CBvS in haar communiqué zich specifiek richt tegen Asis Gajadien, als zou die niet over de financieel-technische inzichten beschikken om het vraagstuk van de OMO’s te begrijpen. De CBvS zegt nu uitleg en informatie te zullen verschaffen aan de samenleving. “Wat heeft de Bank al die tijd dan gedaan?”, vroeg Ramsukul zich af. Hij geeft aan dat al meer dan een jaar vanuit het parlement om informatie wordt gevraagd ten aanzien van de OMO’s, doch is nimmer verstrekt, zei het Assembleelid. Hij vraagt zich af of het nu niet tijd is, dat er een andere leiding komt bij de CBvS.

SS

error: Kopiëren mag niet!