Het GLO-brodenproject is woensdag 1 maart van start gegaan. Dit project is een initiatief van first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, samen met de overheid en wordt uitgevoerd door Breadelicious N.V. In totaal worden veertig GLO-scholen in de districten Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca en Commewijne dagelijks voorzien van 4.000 broden, beleg en drank.
Het doel van dit project is om leerlingen, die om welke reden dan ook geen brood kunnen meenemen naar school, dagelijks te voorzien van een broodje. Het pilotproject loopt van 1 maart tot en met 10 mei. Het streven is om dit project te blijven continueren.
Door de huidige economische situatie zijn niet alle ouders in staat om hun kinderen dagelijks van brood te voorzien. De first lady liet tijdens een infosessie met de geselecteerde schoolleiders weten, dat ze de berichten gevolgd heeft, dat kinderen zonder brood naar school gaan en dat ze daarom direct aan de bel heeft getrokken. Velen in de samenleving hebben echter kritiek geleverd op dit project. Dit, omdat men vindt dat ouders zelf in staat moeten zijn om hun kinderen dagelijks van brood te voorzien.
Reacties uit de samenleving
De redactie van Dagblad Suriname vroeg enkele burgers wat zij van dit project vinden. Marsha geeft aan, dat zij dit project toejuicht, omdat zij weet hoe moeilijk ouders het tegenwoordig hebben. “Mijn dochter vertelt vaak, dat kinderen zonder brood naar school gaan, of brood zonder beleg. En dat ze haar brood of stroop graag met anderen deelt. De situatie is te triest voor woorden. Sommige kinderen zijn reeds in de afgelopen periode overgegaan tot het stelen van brood en stroop van medeklasgenoten. Met dit project zullen dus sowieso veel kinderen geholpen worden. Wel denk ik dat er rekening gehouden moet worden met kinderen die wel drank en eten van huis meenemen. Het moet niet zo zijn dat zij hun brood of stroop die zij van huis uit hebben meegenomen, weggooien, omdat zij een broodje en drank op school hebben gekregen”, aldus de vrouw.
Ramona is daarentegen een andere mening toegedaan. “Als ik kijk naar de districten waar de broden naartoe gaan, dan stel ik mij de vraag of de overige districten met name Brokopondo en Sipaliwini, waar juist de nood heel hoog is en juist daar de kwetsbare groepen zijn, totaal niet zijn opgenomen in de begroting. Daar zijn ook onze Surinamertjes. Een volk ga je niet maar enkele maanden voeden met een karig pilotproject van enkele maanden. Geef de ouders wat ruim salaris, zodat zij goed beleg kunnen kopen voor het kind.” Ramona vraagt zich ook af of bijzondere scholen ook in dat project zijn meegenomen. Als je je als first lady uitspreekt, dat je het voor het Surinaams kind doet, maar je dan beperkt tot specifiek openbare scholen, dan is er daar al iets fout”, aldus deze burger.
Schoolvoedingsprobleem op lange termijn oplossen
Volgens Stephan, een deskundige op dit gebied, kan het probleem van schoolvoeding op lange termijn opgelost worden, als er een strategie door de regering ontwikkeld wordt om gezonde voedingsmiddelen tegen betaalbare prijzen beschikbaar te stellen voor scholen. “Daarnaast zou de regering subsidies moeten bieden aan scholen die gezondere voedingsmiddelen aanbieden. Ook zou de regering initiatieven moeten steunen die kinderen bewust maken van gezonde voeding en hen leren hoe ze gezonde voedingskeuzes kunnen maken. Bovendien kan de regering het beleid aanpassen om de schoolomgeving aantrekkelijker te maken voor gezonde voedingsmiddelen. Dit betekent dat er meer verse groenten en fruit, volkoren granen en magere eiwitbronnen worden verstrekt, en dat er minder producten met veel verzadigd vet, zout en suiker worden geserveerd.”
Volgens deze deskundige zijn er in Nederland ook heel wat voedingsprojecten ontwikkeld. Maar, volgens hem vergt het enige durf van beleidsmakers in Suriname om aan te dringen op het vrijmaken van financiële middelen om een en ander mogelijk te maken. “Er wordt zo vaak bij allerlei officiële regerings aangelegenheden gezegd, de jeugd van nu is de toekomst van morgen. Zorg dan in ieder geval dat die jeugd goed gevoed wordt, want kinderen, leerlingen die amper ontbeten hebben, voordat ze naar school gaan, ontberen voldoende energie om tijdens de les goed op te letten”, aldus deze deskundige.
SK