Bezittingen, rechten en vrijheden sterk verwaarloosd

De restauratie van het Statenmonument aan het Vaillantplein is aangevangen. De herstelkosten worden gedragen door een particulier.

Jarenlang verwaarloosd

Het kunstwerk bestaande uit een in brons gegoten beeld, dat in het midden van een fontein hoog rijst, ziet er al langer dan 20 jaar zeer verwaarloosd uit. De carillon die erbij hoort en hele en halve uren met klokgelui aangeeft, verkeert ook niet meer in goede staat.

Beiaardier

Het bronzen klokkeninstrument werd vroeger bespeeld door een beiaardier (orgelspeler van de EBGS) die op gezette tijden het instrument met prachtige muziekcomposities tot vol leven bracht.

Politiepost

Het beneden kamertje van de klokkentoren werd enige tijd als politieposthuis ingericht. Later werd het torentje de verblijfplaats van een dak- en thuisloze, die de fontein als zijn privé zwembad beschouwde.

Museumstuk

Op het plein staat een klok die het al lang heeft laten weten en inmiddels een museumstuk is geworden. Zal de klok gerepareerd en behouden worden of komt er een andere voor in de plaats? Klokken in de stad zijn in het digitale tijdperk verouderd geraakt. Tegenwoordig heeft haast iedereen een mobiele telefoon bij zich, waarop de tijd wordt afgelezen.

Horloge

Zelfs het horloge legt het in deze tijd af tegen het mobieltje. Een horloge wordt niet meer zozeer gebruikt als apparaat om de tijd bij te houden. Het wordt nu als sieraad voor moimoi gedragen. In woonhuizen worden er ook steeds minder klokken aangetroffen. 

Onderhoud

Aangezien Suriname niet uitblinkt in onderhoud en consolidatie van haar bezittingen is het de vraag of er gedacht is aan permanent onderhoud en bewaking van het monument nadat het hersteld is. Wordt de verkeersbarometer opgeknapt? Houdt het in oude glorie herstellen van het monument ook het aantrekken van beiaardiers in? 

HD

(Bijschrift foto: Het Statenmonument beeld vijf vaandeldragers (bevolkingsgroepen) uit, die de saamhorigheid de rechten en vrijheden van het volk symboliseren.)

error: Kopiëren mag niet!