Zware straffen geëist in Suribet roofzaak

Het Openbaar Ministerie (OM)  heeft dinsdag 28 februari, zware straffen geëist tegen de 7 verdachten die terechtstaan in de berovingszaak waarbij van Suribet NV meer dan SRD 4 miljoen, USD 4.950 en € 3.695 werd buitgemaakt..

De beroving vond plaats op 30 juni 2022. Twee medewerkers vervoerden het geld vanuit Nickerie naar het hoofdkantoor van Suribet te Paramaribo. Bij deze beroving was ook politieagent Jason K. betrokken. De vervolgingsambtenaar eiste tegen de politieambtenaar een straf van 9 jaren onvoorwaardelijk onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest. De vervolging verkwalijkte het, dat Jason ernstig misbruik heeft gemaakt van zijn politieattributen die hem ter beschikking zijn gesteld voor de uitoefening van zijn dienst. Bij dit strafbaar feit was Jason gekleed in zijn grijze uniform en gewapend met zijn dienst vuistvuurwapen.  Jason wordt bijgestaan door de advocaten Chandra Algoe en Vanessa Nooitmeer.

Door de verdachte Denny K. werd doelbewust naar een politieambtenaar gezocht om de geldtransporteurs te stoppen. Denny werd ook getypeerd als het brein achter deze beroving. Hij is werkzaam bij Suribet en weet dat de geldtransporteurs alleen voor de politie zullen stoppen. Denny krijgt rechtsbijstand van advocaat Robby Denz. Jason verleent hierbij zijn medewerking. Ook nam hij Kevin L. mee, die hij voorzag van een blauwe trui met de tekst ‘Politie’ erop.

Jason en Kevin deden alsof zij de geldtransporteurs voor een reguliere controle stopten. Jason pakte toen de contactsleutels weg, nam de mobiele telefoons weg en samen met Kevin werden de geldtransporteurs gekneveld middels tie-wrap. 

De verdachten Andy T. en Silvano A. waren belast met alle voorbereidingen, zoals de aanschaf van de tie-wrap. De verdachten Renold F. en Marvin M. waren niet fysiek aanwezig bij de overval, maar waren in het voortraject betrokken en hebben deelgenomen aan de verschillende besprekingen die deze verdachten hebben gevoerd achter het NIS.

Tegen de overige 6 verdachten eiste de vervolging een gevangenisstraf van 7 jaren onvoorwaardelijk. Zelfs tegen Denny, die het brein genoemd wordt van deze beroving werd 7 jaar geëist tegenover de 9 jaren tegen Jason.

Kantonrechter Duncan Nanhoe stelde de zaak uit voor pleidooi op 28 maart. Aan de advocaten is gevraagd om hun pleidooi op 20 maart alvast op te sturen voor de vervolging, zodat na het pleidooi gelijk gerepliceerd kan worden.

error: Kopiëren mag niet!