“Schoonmaakster zal met koopkrachtversterking meer verdienen dan leerkracht”

De redactie van Dagblad Suriname sprak met burgers over de koopkrachtversterking voor minder draagkrachtigen. De koopkrachtversterking is bedoeld voor huishoudens met een gezinsinkomen van netto SRD 6.000 of minder. Het gaat om een financiële tegemoetkoming van SRD 1.800. Aan de burgers is gevraagd wat hun kijk is op de koopkrachtversterking.

“Schoonmaakster kan niet meer dan leerkracht verdienen”

Sonia, die oud-leerkracht is, geeft aan, dat zij heeft kunnen constateren dat een schoonmaakster circa SRD 5.000 verdient. Zij stelt, dat zo’n schoonmaakster met de koopkrachtversterking van SRD 1.800, zelfs meer zal verdienen dan een leerkracht. “Ik heb de loonslips gezien van een schoonmaakster die netto SRD 5.300 verdient en die betaalt geen belasting. Een leerkracht heeft sowieso een bezoldiging van meer dan SRD 6.000 en komt niet in aanmerking voor die koopkrachtversterking. Hoe is het mogelijk, dat een leerkracht met een diploma minder dan een schoonmaakster verdient?”

Volgens de oud-leerkracht kan dit helemaal niet door de beugel. “Het is ook zaak van de bonden voor leerkrachten dat zij dit bespreekbaar maken met het beleid hoe ze in feite mensen een salaris uitbetalen. Er is veel onrecht en dit wekt alleen maar wraak als men zo onkundig omgaat met salarissen uitbetalen. Ik hoor oud-collega’s van me zeggen, dat ze maar liever niet naar school hoefden te gaan en maar liever schoonmaakster waren geweest. Dat is erg demotiverend voor een onderwijsgevende die voor de klas moet staan en met een gedachte loopt, dat de schoonmaakster meer dan hem/haar verdient”, aldus Sonia.

“Koopkrachtversterking effectief als het de levenskwaliteit verbetert”

Volgens Robby is de koopkrachtversterking voor minder draagkrachtigel effectief als het doel is om de levenskwaliteit van personen te verbeteren. “Door middel van koopkrachtversterking kunnen mensen met een lagere inkomens de kosten van levensmiddelen, gezondheidszorg en andere basisconsumptiegoederen verminderen. Dit kan helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren door hun leefomstandigheden te verbeteren en hun financiële zekerheid te vergroten. Het kan ook helpen om de economische groei in het land te stimuleren door de vraag naar goederen en diensten te verhogen, wat resulteert in meer werkgelegenheid en hogere lonen”, aldus Robby.

Registratie inmiddels gestart

Inmiddels is een aanvang gemaakt met de fysieke registratie voor koopkrachtversterking ten behoeve van kwetsbare huishoudens. Het startsein heeft op maandag 27 februari plaatsgevonden op het terrein van de Stichting Volkshuisvesting Suriname (SVS) te Zorg en Hoop. Burgers uit Paramaribo kunnen zich bij de diverse wijkkantoren laten inschrijven. Ook de overige districten zullen spoedig in aanmerking komen voor een fysieke registratie.

SK

error: Kopiëren mag niet!