Het is inmiddels dertien jaar geleden dat de veelbesproken NDP-voorzitter Desi Bouterse weer aan de macht kwam in Suriname. Menigeen herinnert zich nog één van zijn bekende beloften. “We gaan een kruistocht voeren tegen corruptie en vriendjespolitiek”, zou de ex-president ooit eens hebben verklaard. Maar, die woorden zijn nooit waargemaakt.
Corruptie wordt over het algemeen beschouwd als een schadelijk probleem voor landen en samenlevingen. Het ondermijnt de democratie en rechtsstaat, schaadt economische groei en ontwikkeling, en veroorzaakt ongelijkheid en onrechtvaardigheid.
“Aanpak corruptie is complex proces”
Dagblad Suriname had in dit kader een interessant gesprek met diaspora ondernemer John. John heeft aangegeven, dat in het geval van de Surinaamse regering en voormalig president Bouterse, de regering zich kan inzetten op het terrein corruptiebestrijding vanwege de hiervoor aangehaalde redenen. Echter is het volgens hem ook belangrijk om te benadrukken, dat het aanpakken van corruptie een complex proces is dat vaak politieke wil, middelen en institutionele capaciteit vereist.
΅Het kan zijn, dat de regering beperkte middelen heeft om corruptie effectief te bestrijden, of dat politieke overwegingen en uitdagingen belemmerend zijn voor anti-corruptie-inspanningen. Het kan ook zijn, dat er onvoldoende bewijs is om een effectieve vervolging van corruptiepraktijken uit te voeren”, zegt de ondernemer.
Falen
“Wat men moet onthouden is, dat de strijd tegen corruptie een continu proces is en dat het aanpakken van dit probleem essentieel is voor de democratie en de welvaart van elk land”, aldus John.
Hij vindt echter ook, dat de huidige regering faalt in haar pogingen om corruptiegevallen in de periode 2010-2020 te onderzoeken.
Deze regering, onder leiding van president Santokhi heeft in aanloop naar de verkiezingen in 2020 beloofd zaken te onderzoeken of te laten onderzoeken door het Openbaar Ministerie. Maar, het Openbaar Ministerie wordt steeds verweten haar taak niet goed uit te voeren
De wil ontbreekt
De regering heeft zelf ook een mogelijkheid. Daar zo er corruptie is geweest waarvan men beweert dat niemand weet waar en hoe de US$ 3 miljard aan inkomsten is besteed, dat bedrag wel is uitgegeven.
Alle uitgaven worden door de Raad van Ministers bekrachtigd en de oude documenten zijn er. Waarom men niet daarmee begint heeft veel weg van, dat men niet wil.
Ook liggen de contracten van de buitenlandse uitvoerders er. Daaruit kan gehaald worden hoeveel tjoe-koe er mogelijk in zat. Maar, dat doet men ook niet. De regering Santokhi-Brunswijk stelt wat dat betreft zeer teleur.
Mensen hebben 40 jaar dit land beroofd, terwijl het normaal niets vermoedend volk iedere dag de dubbeltjes moet tellen. Het heeft er veel van, dat eerlijkheid in Suriname niet wordt beloond.
NK