Prison Fellowship Suriname (PFS) en Second Transition Service (STS) heeft in samenwerking met Justitieel Kinder Bescherming (JKB) van het ministerie van Justitie en Politie op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari een life skills training verzorgd voor de jeugd in het Jeugd Opvoedings Gesticht (JOG) te Santo Boma.
De training, Connect before Correct (Cb4C), is een training dat onderdeel is van het programma ‘Mijn verhaal telt mee’. Het doel van dit programma is het leren omzetten van jouw eigen verhaal tot een bemoediging en/of waarschuwing voor anderen.” Dit vertelt medewerker Desmond Plet van de organisatie STS in gesprek met Dagblad Suriname.
De doelgroep van dit programma zijn gedetineerden die moeten re-integreren in de maatschappij. In deze gaat het om de jeugd van het JOG. “Het karakter van dit programma is naast curatief ook gericht op terugvalpreventie (recidive). Bij de jeugd in detentie is gekozen met deze versie van start te gaan in de oriënterende fase. In deze fase van kennismaking is de focus gelegd, de persoon als kind, zelf te leren (her)ontdekken de gevolgen van een identiteitscrisis te verminderen”, zegt Plet.
Volgens Plet is gekozen voor een model van ervaringsgericht leren. Het gaat hierbij niet om formeel leren, maar procesmatig persoonlijk leren. Er is voor dit model gekozen, omdat er rekening is gehouden met de educatie van de jongens, stelt Plet. “De focus wordt gelegd op het leren van en met elkaar. Als uitgangspunt is genomen dat je als individu een actor blijft binnen een socialisatie systeem en tegelijk een onderdeel bent van de samenleving. Communicatie is hierbij heel erg belangrijk en door het leren van en met elkaar kan er meer respect ontwikkeld worden voor een ander. Ook de eigen persoonlijke ontwikkeling kan hierdoor op sociaal cognitief gebied groeien.”
Volgens de medewerker was de training heel interactief en participatief. “Met deze methode is elke deelnemer in de gelegenheid gesteld te leren hoe effectief samen te participeren.”
Plet geeft verder aan, dat de training onder leiding stond van de stagiaire Clarissa Post van PFS ondersteund door mede stagiaires die voor hun verdiepingsstage en oriëntatie stage, stage lopen bij PFS en STS. “In de training zijn de jongens bewust gemaakt, dat karakterontwikkeling een belangrijk onderdeel is om jezelf beter te leren kennen. De diepgang lag er in ‘Wie ben ik? En Waarvan hou ik? Wat doe ik met mijn gevoelens en hoe ga ik met ze om?’ Daarna moesten ze naar zichzelf kijken en aangeven wie ze zijn. Hier komt naar voren de leuke en minder leuke persoonlijkheid leren kennen. Er is gewerkt met 4 basisemoties (blij, boos, bang en bedroefd) leren kennen, herkennen en hoe ermee om te gaan in verschillende situaties (omgang met gezinsleden, familie, vrienden en jezelf). Het geleerde, vanuit de basis emoties hebben de jongens in groepen aan het einde door middel van rollenspelen gepresenteerd”, aldus Plet.
Tot slot geeft hij aan, dat de training met het uitreiken van certificaten aan de deelnemers is afgesloten.
SK