Wederopbouw

Verzamelde informatie meldt: “De oppositie in DNA heeft een motie ingediend voor steun aan bedrijven die door de plundering van 17 februari 2023 schade hebben geleden. De coalitie kan zich terugvinden in het voorstel inhoudende financiële steun aan relslachtoffers.”

Nog een duit

“Vooral de NDP-fractie komt op voor de gedupeerden. Voorgesteld wordt om alvast een bedrag van SRD 50.000 per geval ter beschikking te stellen. De rest volgt nadat de schade is opgemaakt. Door het opzetten van een calamiteitenfonds voor te stellen, waaruit bedrijven die tijdens excessen als die van 17 februari schade ondervinden, kunnen worden gecompenseerd, deed de VHP nog een duit in het zakje.”

Blok aan het been

“Tijdens het op de voet volgen van de protestdemonstratie van 17 februari en de nasleep ervan werd duidelijk, dat alle pijlen op de regering zijn gericht. Er worden ook bittere verwijten gemaakt en beschuldigingen geuit aan het adres van het bedrijfsleven.”

Eenzijdige benadering

En passant werd gehoord: “De protestbeweging bevindt zich in het heetst van de strijd. De leuzen schreeuwen om het hoofd van de regering, boosdoeners zoals de particuliere sector ontglippen de kritiek.” 

Bij de pakken gaan neerzitten

“De storm is nauwelijks gaan liggen of het zakenpand op de hoek van de Jodenbreestraat en de Waterkant, dat tijdens de rellen van 17 februari jongstleden werd bestormd en er brand uitbrak, wordt gerestaureerd. Er niet bij de pakken gaan zitten is een goede zaak!” 

Schadeverhalen

De particuliere sector ging over de tong. De enkele goede ondernemers niet te na gesproken: “Als het goed is zijn de getroffenen verzekerd en gezien hun aard verhalen zij de schade op de consument. De handelselite doet zich onschuldig voor. Roemt zich om haar bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname, maar is in werkelijkheid hard en meedogenloos.”

Handelaren en commissionairs

“Suriname is voor bijna de volle honderd procent een importland. Ondernemers zien geen brood in de productiesector. Elkeen is handelaar of commissionair. Goederen en producten van lage kwaliteit goedkoop importeren en met woekerwinsten verkopen is de geijkte werkwijze.”

Kapitaalkrachtigen

“Het is publiek geheim dat niet de regering, maar kapitaalkrachtigen, sponsoren van politieke partijen de teugels van het land in handen hebben. Het zijn ondernemers die de dollarkoers bepalen. Alles staat en valt met bedrijfsleven.”

Parasiteren

“De particuliere sector, ondernemers, importeurs, handelaren, dienstverleners, ingenieurs, architecten en consultancy investeren geen eigen kapitaal. Er wordt geparasiteerd op de ontwikkelingshulp, donaties, schenkingen en leningen die door de staat worden binnengebracht.”

Opoffering van derden

“Zonder daar iets voor te hoeven doen, komt de ondernemer aan geschoolde krachten die op kosten van de staat en dankzij de opoffering van de ouders worden onderwezen. Om de studie investering terug te verdienen moet de werknemer tot zijn/haar pensioengerechtigde leeftijd zwoegen.”

Miserabel loon 

“Het bedrijfsleven draagt geen cent bij aan de scholing van werknemers. Maar willen wel de best geslaagden tegen een miserabel loon in dienst hebben.”

Botweg

“Het bedrijfsleven stelt zich botweg op het standpunt, dat zij het door de Loonraad voorgestelde minimumloon van rond de SRD 40 niet kan opbrengen. De regering boog zonder wikken of wegen het hoofd en stelde de invoering daarvan uit.”

Minimumloon SRD 20

“Werkgevers waaronder volksvertegenwoordigers, ministers, hooggeplaatste functionarissen, adviseurs en andere politiek benoemden die verstrikt zijn in handels- en andere belangen voldoen niet eens aan het minimumloon van SRD 20. En er wordt door de overheid niet op toegezien dat dat deze wordt nageleefd.”

Secundaire voorzieningen

“Secundaire voorzieningen waaronder medische zorg en een pensioen worden in de meeste gevallen ontbeerd.”

 Frappant

“De regering, de volksvertegenwoordiging hebben binnen 48 uur na de plundering toegezegd om de benadeelde ondernemers te compenseren. Regerings- en andere delegaties bezochten de getroffen om medeleven te betonen.

Ongepast

“Garantie is voor handelaren, producenten en dienstverleners een ongepast woord. Onderdelenvoorziening en service worden niet geboden. Als het bedrijfsleven zich niet betert zullen uitingen van ergernis onder het volk en onaangename gebeurtenissen niet uitblijven. De opbouw van Suriname wordt daardoor ondermijnd.”

Tot zover voor het moment.

HD

(Bijschrift foto: Er niet bij de pakken gaan zitten is een goede zaak! De storm was nauwelijks gaan liggen of het zakenpand op de hoek van de Jodenbreestraat en de Waterkant, dat tijdens de rellen van 17 februari jongstleden werd bestormd en er brand uitbrak, wordt gerestaureerd.)

error: Kopiëren mag niet!