“Kinderen in deze moeilijke tijd alleen thuis laten kan soms niet anders, maar praat heel goed tot ze” 

“Kinderen alleen thuis laten wordt vaak niet goedgekeurd door vele mensen, maar als er geen andere optie is gaat het moeten”, zegt een alleenstaande moeder die niemand om haar heen om op haar kinderen te letten of te ondersteunen, in gesprek met Dagblad Suriname. 

“Het leven gaat moeilijk, maar ik doe mijn best. Ik moet het niet opgeven en moet een voorbeeldfiguur blijven voor mijn twee kinderen. De oppas in deze moeilijke tijd betalen lukt helemaal niet en een familielid vragen om op de kinderen te letten lukt ook niet. Ik heb het geprobeerd en kreeg als antwoord, ik heb die tijd niet of ik heb betere dingen te doen dus ik doe mijn dingen op mijn manier”, zegt de vrouw.

“Ik heb twee meisjes, de ene is 15 en de ander is 7, een beetje verstandig maar nog steeds gevaarlijk ze alleen te laten. Maar, ik praat dagelijks tot ze en het lukt. Op zo’n manier zijn zij een beetje zelfstandig geworden en helpen ook heel vaak in huishouden mee,  wanneer ik zelfs thuis ben. Als het niet anders kan, dan maar op zo een manier.

Niet alleen de alleenstaande moeder laat haar kinderen alleen, maar veel ouders die werkzaam zijn en het geld niet kunnen missen om een oppas te betalen, geven aan dat zij hun kinderen alleen laten. 

Gerard, vader van drie kinderen, zegt dat hij en zijn vrouw beide twee banen hebben. Ondanks dat ze beide twee banen hebben, komen zij toch niet uit, maar proberen het te redden. “Ons hoofdpijn een jaar terug was de oppas voor de kinderen, het betalen van een, zoeken naar een en vragen om hulp kwam vaak niet goed uit. Dus besloten wij de kinderen alleen thuis te laten”, zegt Gerard. “Het is gevaarlijk, maar anders kon het niet. Enkele weken voordat de kinderen alleen thuis bleven hebben mijn vrouw en ik goed tot ze gesproken. Ook wordt een betrouwbare buurvrouw op de hoogte gesteld als er wat is. Zolang je goed praat en het gevaar uitlegt gaat het lukken.”

“Wijs ze op alle kleine dingen die gevaarlijk kunnen zijn en dat zij daar voor elkaar moeten zijn. Het helpt bij vele dingen, ook bij de kinderen zelf en op zo een manier zijn mijn kinderen voorbereid en letten vaak heel goed op. In deze moeilijke tijd helpt het zeker, maar praat heel goed tot de kinderen”, benadrukt Gerard.

TM

error: Kopiëren mag niet!