“Je loopt bijna tien winkels in en uit voor je goedkope schoenen hebt gevonden”

“Je lichaam bedekken komt nu heel duur uit, maar ook je voeten beschermen”, zeggen enkele burgers in het centrum van Paramaribo tegen een redactrice van Dagblad Suriname. “Je loopt uiteindelijk bijna tien winkels in en uit, voor je een goedkope en goede schoen kan vinden”, zegt een vrouw. “En met goedkoop, dan heb ik over SRD 200. Schoenen voor de kinderen zijn zelfs nu onbetaalbaar. Ik heb vier kinderen en voor een moet ik al ongeveer SRD 900 neertellen, dan hoe staat het met de rest?”, vraagt deze ouder zich af.

“Ik krijg ondersteuning van een tante uit Nederland, maar om de haverklap kan ik haar ook niet bellen voor dingen voor mijn kinderen, aan het eind zijn zei mijn kruis. Maar, aan het eind maakt de situatie, slechte betaling en hoge prijzen, het heel moeilijk. Je voelt je als moeder zo onder druk gezet, in de war en gefrustreerd. Men zegt, je moet eerst plannen en dan denken aan kinderen, maar het loopt soms ook mis. Bij mij ging het goed, heb een goede baan, zorg zelf voor mijn kinderen, maar door de huidige situatie is het leven heel moeilijk geworden. Voor mezelf enkele dingen kopen is moeilijk. Waar ik dacht dat de werkgever het ook inziet dat je geen werknemer in deze tijd SRD 2.000 of SRD 3.000 kan betalen, heb je dat nog. Jaren terug was dat geld, maar nu is het helemaal niets, is inkopen voor een dag en dan heb je nog geen vaste lasten betaald, huur, vervoer en benzine, dus hoe doe je met zo een salaris nu? Ik hoop echt dat men beter over zaken gaat nadenken, want deze situatie is niet te redden.”

Een andere vrouw zegt, dat zij ook een schoen nodig heeft, maar het geld ervoor even niet kan missen. “Ik laat het keer op keer bij de schoenmaker herstellen. Voor de kinderen zoek ik wel een oplossing, maar de prijzen van schoenen kan ik helemaal niet aan. Voor je een winkel nu in en uit gaat, moet je genoeg suikerwater drinken om je zenuwen tot bedaren te brengen. Je kan ook niet te veel suiker  gebruiken, want dat is ook duur, ik weet echt niet waar je moet beginnen.”

TM   

error: Kopiëren mag niet!