Hoe kan de regering pijnpunten leerkrachten aanpakken?

De regering heeft tijdens een vooroverleg in het kader van de nationale dialoog op zondag 26 februari bij het overleg van president Chandrikapersad Santokhi met de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), de pijnpunten van deze organisatie aangehoord. De pijnpunten zijn onder andere de verhogingen van de benzineprijs en andere maatregelen die kostenverhogend werken. 

De FOLS heeft sinds vorig jaar concrete voorstellen voor lotsverbetering van haar leden aan het Onderhandelingsorgaan van de overheid (OO) gedaan. Echter zijn deze zaken niet in behandeling genomen en is door de organisatie aan de regering gevraagd de voorstellen van de organisatie in heroverweging te nemen. 

Wat kan de regering zoal doen met de pijnpunten van leerkrachten?

De regering kan een aantal dingen doen om de pijnpunten van leerkrachten aan te pakken, aldus leerkracht Marjorie die op een lagere school les geeft, tegenover Dagblad Suriname. “Dit kan zij bijvoorbeeld doen door te investeren in het verbeteren van de loonstructuur en betere arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten, waardoor de financiële lasten verlicht worden.” 

Door het salaris te verhogen worden leerkrachten beloond en kunnen zij de kosten van de opleiding terug verdienen. De regering zou verder ook het aantal betaalde vakantiedagen kunnen verhogen, waardoor leerkrachten meer tijd krijgen om bij te tanken en beter voorbereid  zijn op hun lessen. Ook hebben de leerkrachten die extra activiteiten organiseren buiten de klas, zoals sportactiviteiten, excursies en andere educatieve activiteiten organiseren, er baat bij als die vergoedingen verhoogd worden.

Verder zou de regering, volgens Marjorie, er goed aan doen “de financiële steun te verhogen voor ons met behulp van subsidies en leningen”, “zodat wij betere faciliteiten kunnen aanbieden aan onze leerlingen zoals nieuwe boeken, computers, laboratoria en andere benodigdheden”. “De arbeidsomstandigheden zouden ook verbeterd kunnen worden door gezondheidszorg verzekeringen en professionele ontwikkelingsmogelijkheden aan ons aan te bieden. Daarnaast kan de regering ook investeren in het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs door te investeren in technologie, faciliteiten en toegang tot professionele ontwikkeling voor leerkrachten.” 

De creativiteit en innovatie kan op scholen gestimuleerd worden door meer middelen te investeren in het onderwijs zoals bibliotheken, kunstprojecten, muzieklessen, technologieprojecten.

Een ander punt waaraan volgens Marjorie ook aandacht geschonken moet worden, is het verbeteren van de veiligheid op scholen door het plaatsen van meer beveiligingscamera’s en ook bewaking. Tenslotte kunnen speciale programma’s ontwikkeld worden om leerkrachten te helpen bij het beheren van stress en burn-out.

SK

error: Kopiëren mag niet!