Guyanese OW-minister Edghill in Suriname voor topoverleg met minister Nurmohamed

Ontsluiting en spin off belangrijke pijlers voor brug over Corantijnrivier 

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft maandag 27 februari zijn Guyanese collega-minister Juan Edghill van Openbare Werken Guyana ontvangen in Suriname. De Guyanese minister is in Suriname voor topoverleg. 

Vorig jaar was Edghill al in het land om een ceremoniële overeenkomst tussen de twee landen voor een brug over de Corantijnrivier te tekenen. De brug zal worden gebouwd volgens het ‘design build finance operate maintain’-model. Dat betekent, dat het bedrijf dat de brug gaat bouwen moet zorgen voor het ontwerp, bouwen, financieren, bedienen en onderhouden van de brug. Vanaf maandag zijn bedrijven uitgenodigd zich aan te melden om een “Expression of Interest” in te dienen. 

Spin off

De brug was een van de eerste overeenkomsten tussen de presidenten Chandrikapersad Santokhi en Irfaan Ali. Met het contract kunnen geïnteresseerde bureaus zich aanmelden om een “Expression of Interest” in te dienen. 

Volgens minister Nurmohamed is de brug van belang voor de ontsluiting van Zuid-Amerika. Alleen Guyana, Suriname en Frans Guyana ontbreken in het netwerk. Inmiddels wordt er ook gekeken naar een brug tussen Suriname en Frans-Guyana. De bewindsman stelde ook, dat er enorm veel spin off zal zijn met het project. Bedrijven zullen grondstoffen, voedsel en andere benodigdheden moeten leveren. Ook zal het voor veel werkgelegenheid zorgen..

Toekomstplanning 

Minister Nurmohamed stelde eerder al: “Voor een goede toekomst is het van eminent belang, dat je al vroeg de juiste stappen neemt. De brug tussen Suriname en Guyana is onderdeel van een bredere ontwikkelingsvisie. Het maakt deel uit van de grote infrastructurele plannen van de regering Santokhi-Brunswijk, die structureel en planmatig uitgevoerd zullen worden. Moeilijke tijden duren niet altijd voort. De vooruitzichten voor Suriname zijn bijzonder positief. In dat kader zal de brug over de Corantijnrivier een prominente rol spelen spelen in de gezamenlijke, duurzame ontwikkeling van de twee landen. De positieve spin off effecten die zo’n een project met zich zal meebrengen zijn enorm: werkgelegenheid, een grote impuls aan regionale handel en industrie, stimulans voor Surinaamse bedrijven en een grote afzetmarkt. Last but not least, de toerisme-industrie zal een grote boost krijgen. Dit alles duidt erop, dat de brug over de Corantijnrivier niet alleen onze twee landen zal verbinden, maar ook het pad naar de gouden toekomst die wij met z’n allen zullen opbouwen.”

error: Kopiëren mag niet!