Guyana en India gaan olie- en gas overeenkomt tekenen 

Guyana wil ook Indiase militaire uitrusting

Bharrat Jagdeo, de vicepresident van Guyana, zegt dat zijn land klaar is om een Memorandum of Understanding (MoU) met India te ondertekenen en dat hij wacht op goedkeuring van het Indiase kabinet. Jagdeo heeft ook ambitieuze plannen opgesteld voor de twee naties om samen te werken op het gebied van energie, defensie en landbouw. India tracht de laatste tijd haar bronnen voor olie te diversifiëren en heeft leveringsovereenkomsten gesloten met onder meer Brazilië en Colombia.

Olievoorraden 

Jagdeo heeft tegenover Indiase media gesteld, dat Guyana besprekingen heeft gevoerd met India over olievoorraden. Het onderwerp speelde een prominente rol tijdens het bezoek van president Irfaan Ali aan Delhi vorige maand. Jagdeo zei, dat hij verwacht dat de overeenkomst binnenkort in werking zal treden, na een uitwisseling van diplomatieke nota’s tussen de twee landen.

“Veel Guyanese bedrijven zijn geïnteresseerd in het betrekken van goederen en diensten uit India. We hebben ook veel bekwame mensen nodig om naar ons deel van de wereld te komen. Maar, wat cruciaal is, zijn de banden tussen beide landen, zoals scheepvaart en luchtvervoer. Op dit moment hebben mensen het moeilijk om naar Guyana te vliegen. Ze moeten door New York en velen kunnen geen visum bemachtigen. We hopen dus de luchtbanden tussen de landen te versterken, zodat mensen gemakkelijker kunnen reizen”, voegde Jagdeo eraan toe. 

Landbouw en defensie zullen ook een belangrijk aandachtsgebied vormen voor de samenwerking tussen India en Guyana.

Defensie 

Guyana heeft ook grote belangstelling getoond voor Indiase defensie platforms. Tijdens zijn bezoek in januari verklaarde de Guyanese president Irfaan Ali dat zijn land op zoek was naar modernisering van zijn leger en oog had voor de Indiase capaciteiten. Jagdeo bevestigde, dat Guyana serieus overweegt om verder te gaan met defensie-aankopen uit India. De vereisten van het land zijn grotendeels gericht op het beschermen van zijn economische hulpbronnen en op binnenlandse taken in plaats van op actieve oorlogsvoering. 

Guyana’s interesse gaat uit naar maritieme middelen zoals patrouillevaartuigen en luchttransport vliegtuigen om de binnenlandse verbindingen te helpen verbeteren. De Indiase Hoge Commissaris voor Guyana, KJ Srinivasa, zei dat het doel is om Guyana te helpen zijn hulpbronnen op zee te verdedigen. Hij bevestigde, dat India zich zou richten op het leveren van snelle patrouilleboten aan de kustwacht van Guyana en zinspeelde ook op lopende besprekingen met Guyana over het Indiase Dornier-vliegtuig.

error: Kopiëren mag niet!