St. SuReSur: “Wij wachten al 2 maanden op gesprek met EZ-minister over uitbannen single use plastic zakken”

Glenn Ramdjan, voorzitter van de stichting Support Recycling Suriname (SuReSur), zegt in een reactie tegen de redactie van Dagblad Suriname, dat hij en zijn stichting al twee maanden wachten op een gesprek met de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ), Rishma Kuldipsingh, over het uitbannen van ‘single use’ plastic zakken in het land.

Dagblad Suriname besteedde afgelopen week in een artikel uitgebreid aandacht aan de kwestie rond de gevolgen voor het milieu door het gebruik van wegwerp plastic artikelen, vooral zakkenn en zakjes, en dat al jaren binnen achtereenvolgende regeringen wordt gesproken over het uitbannen van onder andere plastic zakken, maar dat er in concreto feitelijk niets gebeurt. Men praat, praat en praat, maar al dat gepraat heeft tot de dag van vandaag tot niets geleid.

Commissie

Ramdjan: “Helaas is het nog niet gelukt om de overheid zover te krijgen betreffende het uitbannen van de single use plastic zakken, ondanks beloften van de vorige minister van Handel en Industrie de heer Tsang.

Ik heb begrepen vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Milieu in samenwerking met het ministerie van EZ, dat er een commissie is samengesteld betreffende het uitbannen van de single use plastic zakken. Helaas zit er in de commissie niemand van een non-gouvernementele organisatie zit.”

“Keuze aan burgers overgelaten”

Volgens de voorzitter van SuReSur wordt wel “veel gesproken over dat men de keuze moet laten aan de burgers of ze met een boodschappentas hun boodschappen doen of een single use plastic zak nemen bij de winkel”. “Wij van SuReSur hebben als standpunt het volledig uitbannen van de single use plastic zakken, en dit als eerste stap. Er zijn naar onze mening veel meer opties om naar duurzame verpakkingen te gaan, met name mogelijke alternatieven voor plastic verpakkingen.”

Petitie in juli 2018

De Stichting Support Recycling Suriname propageerde al in juli 2018 om ingaande 1 januari 2019 plastic zakken uit te bannen bij supermarkten en winkelcentra. Als aanzet voor dit doel werd een petitie aangeboden aan toenmalig voorzitter van de Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons. “Die plastic zakjes van de supermarkten, die hele dunne zakjes daarop willen we een verbod hebben. Dat die niet wordt uitgegeven, dat een alternatief komt,” zei destijds Glenn Ramdjan, projectcoördinator van SuReSur. Per jaar worden er volgens de organisatie meer dan 200 miljoen zakken gebruikt in Suriname. 

Aanzet tot vervanging plastic zakken komt niet verder dan die aanzet

In december van dat jaar, 2018, had toenmalig minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme een gesprek met plastic producenten. Hij wisselde met hen van gedachten over hoe geleidelijk aan de ‘single use plastic’ zakken vervangen kunnen worden door duurzaam materiaal. 

Het ministerie wilde toen met het oog op ‘country branding’ voor ontwikkeling van toerisme, beleid maken voor het gebruik van wegwerp plastic. De fabrikanten gaven aan, dat er nog heel veel zal moeten gebeuren om te komen tot vervanging van plastic zakken. Zij hebben geïnvesteerd in machines voor de productie van dergelijke zakjes en er zal zeker tijd nodig zijn om over te stappen naar milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal, zo liet het ministerie toen weten. 

Volgens de producenten moeten de consumenten ook meewerken, daar zij de grootste boosdoeners zijn van milieuvervuiling, in tegenstelling tot de indruk die de milieuorganisaties wekken, alsof de fabrikanten de oorzaak zijn van dit probleem. Gepleit werd voor het opleggen van sancties bij het vervuilen van de stad. 

De bewindsman vroeg de producenten een tijdlijn te maken om na te gaan binnen welk tijdsbestek zij in staat zijn de transformatie te maken naar duurzamere producten.

Maar, voor zover bekend is er sinds 2018 niets gebeurd en is er anno 2023 nog steeds geen beleid op wegwerp plastic. Dit is nu in een reactie aan Dagblad Suriname bevestigd door de voorzitter van SuReSur, Glenn Ramdjan.

Andere landen wel daadkrachtig

De huidige EZ-minister zou er goed aan doen om eens te rade te gaan bij collega’s in landen die inmiddels wel met de nodige daadkracht en oog voor het milieu, zijn overgegaan tot maatregelen om single use plastic uit te bannen. 

Het is dus mogelijk, maar de wil moet aanwezig bij een regering en ook het besef dat met het uitbannen van wegwerp plastic je als land bijdraagt een schoner en veiliger milieu.

PK

error: Kopiëren mag niet!