Regering start met gesprekken groeperingen in samenleving 

De regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi en een aantal ministers heeft zondag de eerste gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van diverse organisaties, het bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaties, vakbonden, politieke partijen en anderen. Het staatshoofd sprak zondag onder andere met de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS), Orde van Advocaten, het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Surinaamse Vereniging van Juristen, de onderwijsbonden FOLS, Bond van Leraren, Alliantie van Leraren in Suriname en de COL en de Ravaksur.

Volgens planning gaan de gesprekken door met de Vereniging van Economisten in Suriname, de Vereniging van Winkeliers en dinsdag met de politieke organisaties.

Vertrouwen 

Volgens bisschop Karel Choennie van de IRIS (zie foto) is nationale dialoog de enige manier om uit de crisis te komen. Zowel Choennie als de overige vertegenwoordigers van de organisaties gaven aan, dat het vertrouwen van de samenleving in de regering moet worden hersteld. De dialoog moet volgens bisschop Choennie gestoeld zijn op vertrouwen. Refererend naar de incidenten van vrijdag 17 februari stelden de geestelijken dat het vertrouwen kennelijk ernstig is geschonden. “De regering moet er alles aan doen om dat vertrouwen te herwinnen van het volk.” 

Aangegeven is dat de hoge verwachtingen binnen de samenleving teruggebracht moeten worden naar realistische verlangen. 

De IRIS drong er bij de regering op , dat de Wet Openbaarheid van Bestuur spoedig door het parlement in behandeling wordt genomen. Ook is de nadruk gelegd op sociaal maatschappelijke issues die aanpak behoeven. Zo werd er stilgestaan bij de criminaliteit, verkeerscriminaliteit, het onderwijs, prijs controle, deviezen problemen en etnische sentimenten. De kerken riepen op voor solidariteit en respect voor elkaar in deze roerige tijden.

error: Kopiëren mag niet!