President Santokhi: “De regering heeft u gehoord!”

De regering zou buiten de realiteit leven indien zij de onderliggende redenen van de protesten van vrijdag 17 februari terzijde zou leggen. Afgezien van de ernstige ongeregeldheden, zoals plunderingen, vernielingen, diefstal en brandstichtingen, is de regering zich ervan bewust dat er tijdens de protesten ook mensen op de been waren die met respect voor de democratie positieve en oprechte bedoelingen hadden, namelijk om de boodschap af te geven dat zij de situatie in het land niet verder aankunnen. 

Zich tot die groep en het volk richtend zegt president Santokhi: “De regering heeft uw boodschap gehoord. De roep om hulp en de boodschap is begrepen”. De president zei dit vrijdag bij de afsluiting van de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee. 

De debatten rond de begroting over het dienstjaar 2023 zijn sterk beïnvloed geworden door de ernstige incidenten van vrijdag 17 februari, die volgens de president altijd gegrift zullen staan in de historie en in het  geheugen. “We zullen onze lessen eruit moeten leren en corrigerend moeten optreden. De regering is zich ervan bewust, dat het gevoerde en noodzakelijk programma van financieel en economische hervormingen voor de verschillende lagen van de samenleving gepaard zouden gaan met pijn. Daarom is de regering doende de verschillende beleidsterreinen te evalueren en te bekijken op welke wijze het land en het volk in alle rust versneld tot ontwikkeling gebracht kan worden. Daarbij dient voor de regering de nationale realiteiten als leidraad.” 

Neemt signalen serieus

De regering neemt volgens de president de signalen van het volk serieus en heeft besloten het sociaal beleid versneld uit te voeren, met een aanscherping en verbreding ervan. 

Alle inzichten daarover zullen binnen de fiscale en monetaire mogelijkheden worden uitgewerkt en uitgevoerd. De inzichten vanuit de samenleving die via de nationale dialoog komen zullen worden aangehoord en met de actoren worden uitgewerkt. Het ministerie van Sociale zaken en Volkshuisvesting is gevraagd het voedselprogramma beleid te intensiveren, deze goed te beschrijven en het deze week aan de regering te presenteren. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme en Telesur zullen modaliteiten uitwerken om de internetkosten voor studenten omlaag te krijgen. Het ministerie van Financiën en Planning zal de belastingschijven weer moeten aanpassen. De regering zal binnen de mogelijkheden alles doen om het sociaal programma effectiever uit te voeren, zodat alle groepen in de samenleving goed beschermd en geholpen kunnen worden. 

Financiële en economische realiteit

Over de begroting 2023, die vrijdag goedgekeurd is door de Nationale Assemblee, zei president Santokhi dat deze goed is opgesteld met als belangrijke uitgangspunten bezuinigingen, meer inkomsten, vermindering van uitgaven, en de economie meer in balans te krijgen. “De regering had ook een begroting willen indienen die tegemoet komt aan de wensen van een ieder in de samenleving. Maar, de omstandigheden laten dat niet toe.” 

“Bij het opstellen van de begroting heeft de regering zich laten leiden door de maatschappelijke en economische realiteiten. Het beleid van de regering wordt bepaald door de financiële en economische feiten. 

Die komen erop neer, dat wij als land te weinig verdienen om de kosten van de regering om de samenleving in stand te houden te kunnen betalen. Het beleid op financieel economisch vlak is derhalve gericht op verhoging van de verdiencapaciteit van het land, en daarmee de verhoging van de inkomsten voor staat waardoor  effectiever aan de behoeften en noden van de bevolking kan worden tegemoet gekomen”, aldus de president.

Het fundamenteel probleem daarbij noemde hij de grote schulden van de staat bij buitenlandse crediteuren. Op het stuk van herstructurering van deze schulden is volgens de president in de voorbije weken goede vorderingen geboekt. Hij zegt te hopen dat de komende maanden dit vraagstuk zal zijn opgelost.

SS

error: Kopiëren mag niet!