Oekraïne: Amerikaanse militaire hulp overtreft de kosten van Afghanistan.

Oekraïne ontvangt de meeste militaire hulp van de Verenigde Staten: sinds het begin van de oorlog en vanaf 15 januari 2023 is $ 46,6 miljard aan financiële hulp voor militaire doeleinden naar het land gestroomd dat nu in oorlog is met Rusland. Bij het berekenen van de gemiddelde jaarlijkse kosten (in prijzen van 2022) van eerdere oorlogen waarin de Verenigde Staten betrokken waren, kan de werkelijke omvang van de hulpuitgaven van het land aan Oekraïne worden gezien.

Zoals deze infographic laat zien, zijn de betalingen aan Oekraïne al hoger dan de jaarlijkse militaire uitgaven van de VS in de oorlog in Afghanistan van 2001 tot 2010. De Amerikaanse militaire kosten in de oorlog in Vietnam, de oorlog in Irak en de oorlog in Korea waren aanzienlijk hoger – volgens volgens berekeningen van het Kiel Institute for the World Economy als onderdeel van de Ukraine Support Tracker.

In de VS komt de kritiek op de omvang van de militaire hulp aan Oekraïne al uit de republikeinse gelederen. Sommige Amerikaanse Republikeinen in het Congres hebben aangekondigd dat ze van plan zijn de hulp aan Oekraïne te blokkeren. Desalniettemin onderstreepte de Amerikaanse president Biden de dag na zijn bezoek aan Kiev de toezegging van zijn land om de Oekraïense oorlogsinspanningen te blijven steunen. Sprekend in Warschau, Polen, zei hij: “Dit gaat niet alleen over vrijheid in Oekraïne. Het gaat over vrijheid van democratie in het algemeen”.

error: Kopiëren mag niet!