Oppashoudster: “Alles begint bij de opvoeding”

“Er moet aan heel wat zaken gewerkt worden in het land, maar het belangrijkste is, dat wij nu aan onze jongeren werken”, zegt een oppashoudster in gesprek met Dagblad Suriname. “Een ieder heeft het nog over het geval van een week terug, maar ik ga het niet er over hebben. Het heeft mij, de kinderen en de tantes geschokt, maar het leven gaat door. Het heeft mij laten zien, dat er nu extra hard gewerkt gaat moeten worden”, aldus de oppashoudster.

“Alles begint bij de opvoeding, de manier hoe er wordt gecommuniceerd met de kinderen en hun omgeving. Ik als oppashoudster probeer mijn uiterste best te doen de kinderen de juiste tools te geven, maar aan het eind ligt het ook aan de ouders. Het gaat hierbij niet alleen om het gedrag van jongeren zoals afgelopen week, maar het gedrag van de leiders naar de bevolking toe. Een ieder draait er omheen en dat is helemaal geen voorbeeld. Om een land vooruit te brengen gaat er een samenwerking moeten zijn en een verstandhouding en dat ontbreekt. Ik probeer als oppashoudster de kinderen al van jongs af samen dingen te laten doen. Klusjes samen oplossen en geef ook vaak aan wat goed is en niet. Maar, als de ouders samen werken en dat ook thuis doen, dan gaat het iets makkelijker.”

Niet alleen de oppashoudster, maar ook enkele andere oppashoudsters geven aan, dat het gedrag en de denkwijze van velen in het land een grote rol spelen. “Ik neem het als plicht van mij, de kinderen heel jong dingen aan te leren over het leven. Het belangrijkste is wat te maken heeft met het gedrag naar jezelf toe en naar je naasten toe”, zegt een oppashoudster.

“Natuurlijk komt er heel veel liefde bij, dat maakt het gevoel compleet. Er gaat niet alleen extra hard gewerkt worden, maar ook gaan er nog leuke activiteiten gehouden worden, dat hoort er zeker bij, educatieve activiteiten. In de binnenstad met de kinderen gaan kan nu helemaal niet, dus ik ga creatiever moeten zijn. Ik vind het wel erg hoor dat het centrum nu een spookcentrum is. Daarin hoop ik wel dat er een verandering komt maar, nu gaan wij doen wat er gedaan moet worden.”

TM

error: Kopiëren mag niet!