Het is nooit te laat 

De president is recent weer ertoe overgegaan een presidentiële commissie te benoemen. Commissie “Financieel Economisch Team” moet toezien op de rechtmatige, doelmatige en doeltreffende toewijzing, en besteding van middelen binnen het Kabinet van de President. De commissie kreeg bij haar installatie op het Kabinet van de President ook de opdracht mee adviezen te geven over de risico’s, die samenhangen met de uitvoering van begrotingen binnen het Kabinet.

Echter komt deze commissie volgens diverse burgers in een zeer moeilijke tijd waarin de maatschappelijke druk hoog is vooral gezien de economische neergang.

De president heeft kenbaar gemaakt, dat men moet bezuinigen. Joran, technicus van beroep, stelt dat hij als een goede huisvader veel eerder erop toegezien zou moeten hebben, dat de centen vanaf dag één goed en op een correcte manier besteedt werden. En niet na twee en een half jaar pas tot de ontdekking komen, dat er gecheckt moet worden of het inderdaad goed besteedt wordt. “Het zou ook van goed fatsoen getuigen als de president maandelijks bekend zou maken waar er wordt bezuinigd en of er veel geld is uitgegeven’, aldus Joran. 

Met de aankondiging dat hij wil bezuinigen heeft de president direct bevestigd, dat er verspilling heeft plaatsgevonden op zijn Kabinet.

Deze commissie heeft overigens een controlerende functie op de uitgaven op het Kabinet. Rijst de vraag wat het budget is dat men op het Kabinet mag uitgeven, hoeveel mensen daar in dienst zijn, waar er  precies verspilling heeft plaatsgevonden en waar wil men precies bezuinigen. “Het moet transparant en overzichtelijk blijven, anders blijft het slechts bij de installatie van de zoveelste commissie. Het zou goed zijn als de cijfers op kwartaal basis of halfjaarlijks gepubliceerd werden”, zegt de technicus.

Het valt op, dat dit initiatief wordt genomen vanuit de kant van het Kabinet van de President. “We vragen ons dan ook in gemoede af wat het Kabinet van de Vicepresident doet. Want die heeft ook een eigen budget. Het zou goed zijn ook het volk op de hoogte te stellen hoe zij hun budget besteden.”

Overzichtelijkheid moet niet alleen van de kant van de president komen, maar ook van de vicepresident. Opmerkelijk dat dit besluit komt op een moment, dat de maatschappelijke druk heel zwaar is, dat de president eindelijk inziet, dat ook hij en zijn werklocatie moet bezuinigen en dat er daarop gecontroleerd dient te worden. 

NK

error: Kopiëren mag niet!