De regering van Guyana heeft besloten om 15 procent van haar miljarden dollars aan CO2-kredietbetalingen van Hess Corporation, in totaal US$ 22 miljoen, rechtstreeks beschikbaar te stellen aan 241 inheemse dorpen, om hun ontwikkeling te versnellen zodat ze beter voor zichzelf kunnen zorgen met staatssteun.
Het aandeel van koolstofkredieten is slechts een onderdeel van een totaal verbeterd pakket van US $ 166 miljoen, dat de regering heeft begroot voor inheemse uitgaven voor 2023.
Elk dorp zal tussen de GY$ 10 miljoen en GY$ 35 miljoen ontvangen, maar hoewel de dorpsleiders is gevraagd bankrekeningen te openen, wordt het geld pas vrijgegeven nadat de dorpelingen bijeen zijn gekomen en hebben besloten wat er met het geld moet gebeuren.
Koolstofkredieten
Het grotere plaatje is echter dat Guyana de eerste op olie gebaseerde economie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is, die een overeenkomst heeft gesloten met een grote oliemaatschappij om koolstofkredieten te betalen – en een speciaal aandeel van 15 procent toewijst aan de inheemse gemeenschappen van het land.
Het is een historische gigantische stap die de regering – met 70 procent van haar koolstofkredieten nog steeds niet verkocht – nu probeert de wereld te laten kopiëren door te lobbyen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) om ruimte te creëren voor een nalevingsmarkt voor koolstof tegoeden.
De Low Carbon Development Strategy (LCDS) van de regering levert sinds 2009 dollars op voor Guyana, toen het 220 miljoen dollar kreeg van Noorwegen om ontbossing te voorkomen en vorig jaar 30 procent van zijn jurisdictie koolstofkredieten verkocht aan Hess Corporation voor minstens 750 miljoen dollar.
Volgens de maatregel van de regering brengen koolstofkredieten momenteel tussen de $ 20 en $ 25 per ton op, maar met de voorgestelde naleving kan de markt oplopen tot $ 80 tot $ 90 per ton, waarvan de opbrengsten beter kunnen worden gebruikt om de meesten te helpen behoeftige en gemarginaliseerde groepen in andere landen over de hele wereld.
Alle naties hebben First People van oudsher verwaarloosd en Guyana loopt voorop bij het aanmoedigen van ‘Big Oil’ om de wijsheid in te zien van het kopen van koolstofkredieten om regeringen te helpen meer mensen in nood te helpen, van inheemse gemeenschappen tot minderheidsgroepen die van oudsher zijn uitgesloten van nationale ontwikkelingsagenda’s.