De Rijwet in een aangepaste en begrijpelijke vorm

De Rijwet die werd gewijzigd in maart 2022 is in samenwerking met het Centrum voor Democratie en Rechtspleging en mr. Gloria Stirling geactualiseerd en begrijpelijk gemaakt. “Begrijpelijk in de zin van een leesbare geldende tekst vanwege de vele wijzigingen in de Rijwet de afgelopen jaren. De Rijwet is op zich erg ingewikkeld en het verkeersrecht is geregeld in die wet”, aldus mr. Gloria Stirling in een interview met de redactie van Dagblad Suriname. 

Toename verkeerscriminaliteit

Mr. Stirling is een deskundige op het gebied van het verkeersrecht. Ze heeft als docente zelfs meer dan 10 jaren haar krachten gegeven en het vak Verkeersrecht gedoceerd op de Faculteit der Juridische Wetenschappen. “Het is van eminent belang, dat de burgerij weet waarover de wijzigingen die allemaal plaats hebben gevonden in de Rijwet gaan, daarom is de actualisering van de Rijwet noodzakelijk geweest. Het is begrijpelijk gemaakt zodat elke burger het kan lezen”, aldus mr. Stirling.

Verkeerscriminaliteit is de benaming voor diverse criminele activiteiten die plaatsvinden in het verkeer, enkele voorbeelden hiervan zijn ernstige snelheidsovertredingen, rijden onder invloed van alcohol of drugs, rijden zonder geldige verzekering of zonder geldig rijbewijs. Opmerkelijk is het dat de verkeerscriminaliteit en de verruwing ervan elke dag toenemen. Hierdoor komen vaak mensenlevens en de veiligheid op de verschillende openbare wegen in gevaar. Het leed dat wordt veroorzaakt bij verkeersslachtoffer is ook een ernstig gevolg van de verkeerscriminaliteit. Veel voorbeelden zijn in het dagelijks leven nog te merken. Veel te vaak komen bijvoorbeeld mensen om het leven, wordt men invalide of houdt andere lichamelijke letsels over van een ongeval, met alle economische en sociale gevolgen van dien. 

Oorzaken verkeerscriminaliteit

Grondslag van de meeste verkeerscriminaliteit ligt bij het niet bewust of onbewust niet naleven van de verkeersregels door verkeersdeelnemers. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de groep die bekend staat bij de samenleving als “snelheidsduivels” oftewel “wegpiraten”. Dit is naast het rijden onder invloed van alcohol en het niet verlenen van voorrang aan anderen de meest voorkomende strafbare gedraging in het verkeer.  Door deze strafbare handelingen zijn er jaarlijks veel verkeersslachtoffers te betreuren.

Verkeersrecht 

In het verkeersrecht zijn behalve de verkeersbeginselen ook de drie E’s van belang. De drie E’s zijn “Engineering, Enforcement en Education”. Het is noodzakelijk dat een ieder, elke verkeersdeelnemer, de verkeersregels tot zich neemt alvorens aan het verkeer deel te nemen. Voor studenten is het ook belangrijk voor het vak Verkeersrecht, nu er een geldende tekst is. 

GW

error: Kopiëren mag niet!