WET & GEZAG
Japan wil de meerderjarigheid verhogen van 13 naar 16 jaar
DOOR NINIAN CARTER

Japan overweegt de meerderjarigheid te verhogen van 13 naar 16 als onderdeel van een bredere herziening van zijn wetten inzake seksuele misdrijven.

Het Japanse ministerie van Justitie heeft voorgesteld de meerderjarigheid te verhogen van 13 naar 16 in een herziening van de wetgeving inzake seksuele misdrijven, nadat verschillende vrijspraken van verkrachting in 2019 een schandaal veroorzaakten.

Japan heeft de laagste meerderjarigheid van de landen van de Groep van Zeven (G7), waaronder de Europese Unie als niet-opgesomd lid.

Met name veel prefecturen hebben echter ook lokale corruptie van minderjarigen of obsceniteitsstatuten die de feitelijke meerderjarigheid kunnen verhogen tot 16-18, tenzij ze een oprechte romantische relatie hebben die kan worden bepaald met toestemming van de ouders.

De voorgestelde wijzigingen beschouwen seksuele omgang met een persoon onder de 16 jaar als verkrachting, ongeacht de toestemming.

Bovendien omvat de definitie van verkrachting het drogeren, bedwelmen en verzorgen van minderjarigen, en wordt het in het geheim fotograferen en filmen van iemands geslachtsdelen of ondergoed en het delen van de beelden strafbaar gesteld.

De objectivering van vrouwen is in Japan misschien duidelijker dan waar dan ook vanwege de fascinatie van de Japanse popcultuur voor minderjarige meisjes en de seksualisering van vrouwen – de manga- en anime-kunststijlen staan bekend om hun vaak controversiële weergave van kinderlijk, schaars gekleed en buitensporig wellustige meisjes.

Het voorstel zal naar verwachting worden aangenomen tijdens de lopende zitting van het Japanse parlement, die in juni eindigt.

error: Kopiëren mag niet!