Verklaring SIS naar aanleiding van gebeurtenissen vrijdag 17 februari

De Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname, hierna te noemen: SIS, brengt naar aanleiding van de gehouden protestactie op vrijdag 17 februari 2023 de volgende verklaring uit. 

Als islamitische organisatie bestaande uit 63 lid-moskeeën landelijk, geeft zij hierbij te kennen dat het Grondwettelijk recht,zoals is neergelegd in artikel 21 van onze Grondwet moet worden geëerbiedigd. Het eerste lid van dit artikel luidt als volgt: het recht van vreedzame betoging wordt erkend. De SIS erkent dan ook dit recht volledig. Deze grondwettelijke bepaling dient dan wel op de voorgeschreven wijze van vreedzaamheid uitgevoerd te worden. 

Binnen de Islam zijn er tal van Koranische verzen waarin Allah, de meest Glorieuze, het stichten van chaos ten strengste verbiedt. Allah, de meest Glorieuze, zegt het volgende: 

“En zaait geen verderf op aarde nadat deze verbeterd was, en roept Hem (God) met vrees (voor Zijn bestraffing) en hoop (op Zijn Barmhartigheid) aan. Waarlijk, de Genade van Alloh is dicht bij de weldoeners.” (Koran 7:56) 

“En benadeelt niet de mensen in hun zaken en verricht geen kwaad op aarde, als verderfzaaiers.” (Koran 26:183) De Boodschapper van Allah ( – vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd: “Berokken geen onopzettelijke schade en geen opzettelijke schade.” (Overgeleverd door Ibnoe Madjah) 

Uit deze verzen valt uit te maken dat Allah SWT, de meest Glorieuze, het ten strengste afkeurt wanneer grenzen worden overschreden. Het gebruik maken van buitensporig geweld door protesteerders kan nimmer goed gesproken worden. 

De SIS acht de wijze van protesteren op die bewuste dag als zeer ernstig en verdient geen goede beoordeling. Het plegen van geweld en het schenden van de rechten van onschuldige burgers is ten strengste af te keuren. 

De SIS benadrukt dat volgens de aangehaalde Koranische vers de beste optie is structurele dialoog voeren tussen partijen. In dergelijke situaties als deze dienen partijen tot het uiterste over te gaan totdat een aanvaardbaar besluit wordt bereikt. 

Als islamitische organisatie in Suriname bevelen wij sterk aan het volgende: dat de samenleving het best gebruik maakt van hun grondwettelijk recht door de weg van dialoog te bewandelen wat, vanuit islamitisch oogpunt ook als een effectieve vorm van vreedzame betoging kan dienen en dat geduldigheid zoveel mogelijk moet worden betracht enerzijds. 

Anderzijds zal de overheid wat meer effectieve ruimte moeten vrijmaken voor het volledig aanhoren van de meningen en grieven van de samenleving en die voorwaarden scheppen die leiden tot het nemen van gezonde besluiten. 

“Bij de tijd. Waarlijk, de mens lijdt zeker verlies. Behalve, degenen die geloven en goede daden verrichten en elkaar aansporen tot de Waarheid en elkaar aansporen tot geduld.” (Koran, Hoofdstuk 103) 

Wassalamoe ’alaikoem warochmatoellohi wabarokatoeh. 

De Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS)

error: Kopiëren mag niet!