Wachter gewapend met een knuppel of houwer geen partij, voor de kleinste boef 

“Veiligheid is een brandend onderwerp. De integrale criminaliteitsbestrijding waar Suriname aan werkt houdt in, dat de politie samen met partners, uit zowel de publieke als private sector optrek”, aldus het Korps Politie Suriname.

Misdaad tegengaan 

Tijdens een vergadering van ondernemers die in het handelscentrum zijn gevestigd, werden mogelijkheden besproken om dreiging, geweld, diefstal, inbraak, roof en andere vormen van misdaad tegen te gaan.

Los en vast

Ter tafel kwam: “De onderwereld is dag en nacht bezig. Inklimming via balkons en daken komt regelmatig voor.  Wat los en vast zit wordt weggedragen. Dievenijzer, camera’s, wachters, politie surveillance no e jagi dagu. De onderwereld laat zich niet tegenhouden. Het is een onhoudbare situatie.”

Toenemend probleem

“Ondernemers durven niet openlijk te praten over dit toenemend probleem. Met naam en toenaam in de publiciteit komen wordt geschuwd. Er wordt voor vergeldings-wraakacties gevreesd. De boeven deinzen voor niets terug.”

Ernstige gevolgen

“Het confronteren van gespuis kan ernstige gevolgen hebben voor degenen die daarbij betrokken zijn. Bewakings- veiligheidswerk gaat gepaard gaat met risico’s en dreigingen. Gezien de verruwing van de criminaliteit is een wachter gewapend met een knuppel of houwer geen partij, voor de kleinste boef.”

Het kwaad stoppen

Tijdens de ontmoeting deelden de aanwezige ondernemers hun ervaringen, de last en de schade die zij ondervinden met elkaar. Een vertegenwoordiger van een professioneel bewakingsbedrijf hield een inleiding over bewaking en beveiliging. De inleider die met vragen werd bestookt, gaf wenken, adviseerde en legde suggesties voor hoe het kwaad tegen te gaan.

Hoge prijs

Dievenijzer, elektronische en fysieke bewaking, assurantie, en meer beveiliging mogelijkheden passeerden de revue. De ligging en bebouwing werden erbij betrokken. Er werd een kostenraming voor fysieke bewaking gemaakt. Het merendeel van de aanwezigen gaf te kennen, dat zij vanwege hun economische draagkracht niet in staat zijn om deze schrikbarend hoge uitgave te dekken. Ook al zou er bijgelegd worden om gezamenlijk bewakers aan te trekken, dan nog komen zij niet uit.

Politiebescherming

De betrokkenheid van de politie kreeg aandacht. Het Korps Politie Suriname is verantwoordelijk voor de bescherming van de totale bevolking, ook de medewerkers van particuliere bewakingsbedrijven vallen daaronder. Een betere samenwerking tussen de publieke en private sector werd aangeprezen.

Ziende blind

Uit individuele gesprekken met deelnemers aan de veiligheidsbespreking bleek, dat individualisme een sta in de weg is voor de bevordering van veiligheid: “Het kan er bij mij niet in, dat de wachters van grote handelshuizen links, rechts en aan de overkant van mij nooit zien als er bij kleine ondernemers in de buurt, die zich geen wachters kunnen veroorloven, wordt ingebroken.”

HD

error: Kopiëren mag niet!