Poll: Samenleving verwacht dat plunderaars zwaar aangepakt worden

De plunderaars die, na de demonstratie tegen het regeringsbeleid vorige week vrijdag en na de bestorming van de Nationale Assemblee, het centrum van Paramaribo in renden en vele winkels en bedrijven hebben geplunderd en vernielingen hebben aangericht en zelfs brand hebben gesticht, moeten zwaar aangepakt worden.

Dat is de mening van velen in de samenleving die een poll op de website van Dagblad Suriname hebben ingevuld, waarin de vraag werd gesteld of de plunderaars zwaar aangepakt moeten worden. De poll werd door 1.285 lezers en volgers van Dagblad Suriname ingevuld, waarvan 1.135 mensen de vraag met “Ja” hebben beantwoord (88 procent). 150 stemmers hebben de optie “Nee” aangevinkt, 12%. Die 150 mensen vinden kennelijk dat de plunderaars niet zwaar aangepakt moeten worden. Het is uiteraard gissen naar hun beweegredenen om “Nee” aan te vinken.

De algehele teneur in de samenleving was de afgelopen dagen een teneur van ongelooflijke woede richting de plunderaars. Die plunderaars waren overigens niet alleen opgeschoten ghetto hangjongeren, maar ook ‘gewone’ burgers – jong en oud, lopend, rennend of met een auto – gingen er vandoor met geplunderde producten. Foto’s en videobeelden op social media spreken wat dat betreft boekdelen en liegen ook niet. 

Wat vrijdagmiddag gebeurde in het stadscentrum van Paramaribo was schokkend, beschamend, verwerpelijk en de daders dienen absoluut strafrechtelijk te worden vervolgd en te worden veroordeeld tot zware straffen en/of boetes en zeker tot het betalen van schadevergoedingen. De veroordeelden zouden financieel kaalgeplukt moeten worden.

Inmiddels is bekend, dat aangehouden verdachten door het Openbaar Ministerie worden verdacht van onder andere poging tot doodslag, diefstal, opruiing, wederspannigheid en vernieling. Dat is niet misselijk en daaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie de zaak zeer ernstig neemt. De plunderaars zouden ook in georganiseerd verband zijn overgegaan tot anarchie. De plunderingen zouden vooropgezet zijn geweest, voorbereid. Dat maakt hetgeen vrijdag allemaal is gebeurd nog erger en kwalijker.

Uiteindelijk is het aan een rechter welke straffen worden opgelegd, welke vonnissen uitgesproken gaan worden. Maar, de geluiden op social media zijn glashelder: laat ze zeker voor vele, vele maanden achter de tralies belanden.

PK

error: Kopiëren mag niet!