Cijfers van de dienst Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) geven aan, dat vorig jaar 218 ontslagmeldingen en 93 ontslagaanvragen zijn binnengekomen. Van de 218 ontslagmeldingen had de dienst Arbeidsinspectie voor 138 geen bezwaar, 47 zijn ingetrokken en voor 12 werd bezwaar aangetekend. De voornaamste reden voor ontslag was onwettig verzuim.
Voor wat betreft ontslagaanvragen zijn dat vorig jaar in totaal 93. Hiervan zijn 59 verleend, 22 geweigerd en 12 ingetrokken.
Minister Steven Mac Andrew van AW&J, die deze cijfers maandag noemde tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee, zei dat voor wat betreft de dienst Arbeidsbemiddeling in 2022 getracht is om het aantal van 65 personen te plaatsen. Daarbij ging het om geïdentificeerde vacatures in de private sector. Helaas is het slechts bij 9 personen gelukt om die bij een bedrijf te krijgen. De redenen waarom het niet is gelukt bij de rest betreft geringe scholing, het niet willen vaccineren, niet bereid zijn in shiftverband te werken en geen openbaar vervoer naar de werkplek toe.
Verder zijn vorig jaar 30 personen om- en/of bijgeschoold. Het gaat hier om personen die vanwege Covid hun baan hebben verloren.
Minister Mac Andrew zegt dat bekeken wordt om de dienst Arbeidsbemiddeling te moderniseren middels een vacaturebank om zodoende beter in staat te zijn om de match te doen tussen werkzoekenden en de vacatures in de private sector.
Met betrekking tot de armoedegrens is bij de vaststelling hiervan uitgegaan van een “basic needs” benadering. Hierbij gaat het om een basisvoedselpakket aangevuld met andere noodzakelijke diensten en goederen zoals schoeisel en onderdak. Per 31 december is de waarde van het pakket basisbehoeften gesteld op SRD 5.428 voor 1 volwassene, en SRD 12.000 voor een gezin bestaande uit 2 volwassenen en 2 kinderen. SS