Woordvoerder KPS Milton Bisschop houdt het na amper een jaar alweer voor gezien

Voorlichtingsdienst KPS rammelt al jaren

De woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), Milton Bisschop, heeft op zijn eigen Facebook-pagina bekendgemaakt, dat hij geen woordvoerder meer is.

“Thanks for all”

“Ingaande heden ben ik niet meer verbonden aan Public Relations. We nemen alles mee en het was een voorrecht om de samenleving van dienst te zijn. De media, en de samenleving thanks for all. We waren soms niet op een lijn maar dat is democratie”, aldus Bisschop, die verder niet ingaat op de reden van zijn vertrek.

Zoveelste

Zijn vertrek is de zoveelste in een paar jaar tijd. Bisschop was amper een jaar in dienst als woordvoerder van het politiekorps. De oud-hoofd voorlichter van de afdeling Jeugdzaken binnen het KPS trad op 22 januari vorig jaar aan als woordvoerder. Hij volgde de hoofdinspecteur van politie Rachel Deekman op, die in november 2020 de verantwoordelijkheid van de afdeling Public Relations van het KPS over had genomen van Humphrey Naarden. Deekman werd gemuteerd naar een andere afdeling, die volgens haar in het kader stond van ‘doorgroei’. Zij werd overgeplaatst naar de afdeling Internationale Betrekkingen.

Rammelt

Het rammelt al jaren binnen de voorlichting van het Korps Politie Suriname. Al in april 2018 zei toenmalig VHP-Assembleelid Krishna Mathoera, dat de voorlichting en communicatie vanuit het Korps Politie Suriname niet naar wens verliepen. “Informatie die wordt verschaft is vaak niet volledig of voldoende. Ook is de Public Relations afdeling van het korps moeilijk te bereiken”, aldus Mathoera in april 2018. 

Gecentraliseerd

Een paar maanden later kregen de woorden van Mathoera een vervolg. In de eerste week van augustus 2018 zei toenmalig korpschef Roberto Prade, dat de voorlichtingsdienst van het Korps Politie Suriname nog dat jaar zou worden gecentraliseerd. Destijds werd vanuit verschillende afdelingen voorlichting verstrekt, gedecentraliseerd dus, aan de samenleving. Prade wilde alles onder één dak brengen. Volgens hem deed iedereen maar wat vanuit de eigen afdeling en op een eigen manier en dat kon zo niet verder.

Vaardigheden

Afgezien van het centraliseren van voorlichting binnen het politiekorps, is de afgelopen jaren ook gebleken, dat de feitelijke voorlichting en het schrijven en versturen van politieberichten haperde. Het schort zeer aan kennis van zaken inzake politievoorlichting en ook aan de vaardigheden van medewerk(st)ers bij het schrijven van politieberichten.

Mostert na de maaltijd 

Veel gehoorde kritiek op de voorlichting vanuit het KPS is, dat politieberichten vaak mostert na de maaltijd zijn. Vaak verschijnen berichten over ongevallen en misdrijven pas een dag of dagen later dan een ongeval of gepleegd misdrijf is geschied. Ondertussen hebben diverse media al berichten gepubliceerd, met het risico en gevolg dat er nogal eens fouten verschijnen in te snel gepubliceerde berichten. Dat kan voorkomen worden, wanneer de afdeling Voorlichting van de politie zijn werk serieus neemt en snel naar buiten komt met persberichten, nog op de dag dat een ongeval of misdrijf heeft plaatsgevonden, om ruis, geruchten, en verkeerde informatie in de samenleving te voorkomen.

Vak apart

Daarnaast merken burgers de vele fouten op in politieberichten. Zo wordt vaak geconstateerd, dat bijvoorbeeld straatnamen foutief worden vermeld en dat zelfs verzuimd wordt locaties van ongevallen of misdrijven te vermelden. Men verwacht dat op een afdeling Voorlichting van een politiekorps professioneel personeel werkt met een gedegen kennis van zaken als het gaat om voorlichting en het schrijven van politieberichten. Dat zijn werkzaamheden waartoe de doorsnee agent niet in staat zal zijn. Voorlichting – en het schrijven van berichten – is een vak apart.

Het was dinsdag 21 februari nog niet bekend wie de heer Bisschop gaat opvolgen als woordvoerder van het Korps Politie Suriname. 

Tot slot: het is te hopen dat de zoveelste wisseling van de wacht in de woordvoering vanuit de politie in slechts een paar jaar tijd, gepaard gaat met een gewijzigde, meer professionele, wijze van werken binnen de afdeling Voorlichting van het KPS, met vooral accuraatheid en snelheid in de berichtgeving.

De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht een reactie te krijgen van de heer Bisschop, maar die is vooralsnog niet ontvangen.

PK

error: Kopiëren mag niet!