Studenten hebben moeilijke tijd door financiële omstandigheden

Veel studenten hebben door de ontstane situatie in het land ook een hele moeilijke tijd om te overbruggen. Een studente gaat in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname en vertelt haar verhaal.

Rondkomen is een kunst 

Het inkomen van studenten, is net als voor vele Surinamers, niet toereikend. “Het komt soms voor dat ik dagen niet slaap”, zegt Anoushka tegen de redactie.  Ze is een studente van 24 jaar en ze werkt na het studente zijn ook. 

Als belangrijkste vindt ze het toch om haar eigen zakgeld te hebben naast het geld dat ze ontvangt van haar ouders. “Dan nog kom ik niet uit.” Over de hoogte van haar inkomen wil ze niet eens praten. Ze zegt dat het haar in ieder geval niet houdt tot de tweede of derde week. In een paar dagen is het inkomen al verspilt. De conclusie die ze trekt is, dat ze nu uitkomt door middel van een kunst.

Besparen 

Besparen is voor nu een grote uitdaging dat niet een ieder kan. Het ergste ervan is, dat je in je spaargeld gaat en elke keer gaan in je spaargeld brengt op zich mee, dat je op den duur zit met een lege spaarrekening en je kunt er ook niet voor zorgen dat er weer geld bij wordt gedaan. Dat is wat Anoushka het meest ergert

Veel jongeren in de binnenstad van Paramaribo

Ze zegt dat ze de plunderingen en vernielingen van afgelopen vrijdag in de binnenstad betreurt waarbij veel jongere van haar leeftijd winkels zijn in gestormd en heel wat schade hebben aangericht aan andermans goederen, maar toch snapt ze de jongeren totaal. “Veel van de jongeren houden niet van praten en hadden handelingen blijkbaar ervoor kunnen zorgen, dat men niet over zou gaan tot zo een escalatie. De veranderingen zou de regering daadwerkelijk moeten brengen als ze de situatie tot bedaren wil brengen”, geeft ze als jonge Surinaamse aan.

Doorbijten

“Een intensieve periode waarin men heel wat zal investeren. Voor haar is het investeren in eigen doelen. Hoe hard je er tegenaan kan gaan bepaal je dan wel zelf hoor.” Haar motivatie is gewoon, dat ze veel wil bereiken op eigen benen. Voor nu lukt het wel. Hoe lang het nog zal duren voordat haar geduld en alle kracht op is, kan ze niet zeggen. Ze spreekt de hoop uit, dat er spoedig meer verandering te merken is. De burgers worden allemaal de dupe van de huidige financieel-economische situatie.

GW

error: Kopiëren mag niet!