Rapport inzake veiligheidsissues vliegveld Zorg en Hoop aan president Santokhi overhandigd

De presidentiële werkgroep Veiligheid Luchthaven Zorg en Hoop heeft woensdag 22 februari op het Kabinet van de President een onderhoud gehad met president Chandrikapersad Santokhi en werd een rapport van de activiteiten sinds haar installatie aan de president overhandigd. 

De presidentiële werkgroep werd in mei 2022 geïnstalleerd met als opdracht een quick scan van de veiligheid rond het vliegveld Zorg en Hoop te maken en aanbevelingen te doen. Rajinderkoemar Panchoe is de commissievoorzitter.

“In het document zijn heel wat aanbevelingen gedaan”, aldus de commissievoorzitter. Hij deelt mee, dat het gaat om een aantal zaken die direct aanpak behoeven, mede in het belang van de veiligheid van de luchtvaartsector. Daarnaast zijn er ook punten die een later tijdstip aangepakt kunnen worden. “Als het gaat om de veiligheid zijn het zaken die binnen heel korte tijd verbeterd moeten worden”, benadrukt Panchoe. 

Hij merkt op dat er op de lange termijn geen gedegen onderhoud heeft plaatsgevonden bij de luchthaven Zorg en Hoop. “Daar zou wat meer aandacht aan besteed moeten worden.” De commissievoorzitter spreekt van een samenhang van een aantal zaken die aanpak behoeven. Het gaat dan om zowel de baan als de aankomsthal. “Over het algemeen moeten heel wat zaken aangepakt worden”, verduidelijkt Pachoe. 

Hij voegt eraan toe dat de commissie, die uit lokale experts bestaat, ook advies van buitenlandse deskundigen heeft ontvangen.

President Santokhi is ervan overtuigd dat er een goed uitgewerkt rapport aan hem is overhandigd. Hij sprak zijn erkentelijkheid uit aan het adres van de werkgroep. Volgens het staatshoofd zal de regering het rapport doornemen. De deskundigen zullen waar nodig wederom geraadpleegd worden als het gaat om het invulling geven aan de aanbevelingen, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname, CDS, in een persbericht.

  • Volgens de commissievoorzitter moeten heel wat zaken aangepakt worden., Maar, om welke zaken het gaat wordt niet door de CDS in haar persbericht vermeld. Het lijkt standaard gebruik te worden bij de CDS, dat persberichten worden uitgebracht die de samenleving met vele vragen laat zitten. In dit geval gaat het om een ernstige zaak, te weten de veiligheid op en rond het in bewoond gebied gelegen vliegveld Zorg en Hoop. Maar, de CDS verzuimd om enkele concrete veiligheidsissues te benoemen. Velen in de samenleving weten bijvoorbeeld, dat er in het verleden en waarschijnlijk ook nog vandaag de dag problemen waren met het blusvoertuig van de brandweer van de luchthaven. Ook waren er issues rond de kleding van de brandweerlieden.
  • Een belangrijk veiligheidsissue zijn ook zeker opslagtanks met vliegtuigbrandstof aan de rand van het vliegveld op slechts amper een honderd tot een paar honderd meter afstand van bewoonde woonhuizen. Feitelijk en eigenlijk zou het vliegveld verplaatst moeten worden naar een locatie buiten Paramaribo. Door de summiere berichtgeving van de CDS wordt het volk in het ongewisse gelaten over de issues van de brandweer op Zorg en Hoop en de opslagtanks met vliegtuigbrandstof in de directe nabijheid van woonhuizen en diverse andere issues.
  • Het zou in het kader van transparantie goed zijn, wanneer de CDS in de toekomst, wanneer bericht wordt over verschenen, gepresenteerde rapporten en dergelijke, dat die meteen naar de media worden gestuurd zodat op een adequate en volledig bericht kan worden en het volk goed en volledig kan worden geïnformeerd.

PK

error: Kopiëren mag niet!