President Santokhi: “Sociaal programma wordt versneld uitgevoerd en veiligheid gegarandeerd”

De regering is aan het bekijken om het sociaal programma versneld uit te voeren en zodoende tegemoet te komen aan de noden in de samenleving. Er worden nu door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en een team van deskundigen hiervoor verschillende scenario’s uitgewerkt. De ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Financiën en Planning is gevraagd overleg aan te vragen bij de Inter-American Development Bank (IDB) en het IMF, Internationaal Monetair Fonds,  voor meer flexibiliteit bij de programma’s die thans in uitvoering zijn en meer aandacht voor sociale programma’s en de financiering daarvan.

Dit zei president Santokhi gisteren in de Nationale Assemblee. Met deze mededeling reageerde de president maandag in de Assemblee, op de grote onvrede in de samenleving over de ondraaglijke sociale en economische situatie waaronder men gebukt gaat. 

De protestdemonstratie vorige vrijdag mondde uit in baldadigheden, vernielingen en plunderingen. Er vielen gewonden. De bestorming van het Assembleegebouw noemde de president een ernstige aanslag op de democratie en de rechtsstaat. De regering zal alle haar ten dienste staande middelen in stelling brengen om de democratie en rechtsstaat te beschermen en de veiligheid van eenieder in samenleving te garanderen. De regering zal daar geen enkele concessie doen, benadrukt de president. Hij zegt de komende dagen de dialoog met de samenleving te zullen voortzetten. Hij zal daarbij ook bezoeken brengen aan verschillende wijken en buurten. De focus daarbij zal zijn op hoe verlichting gebracht kan worden in de noden van de mensen. 

Intentie voor geweld

Over de protestdemonstratie van vorige week vrijdag zei de president, dat er goede afspraken waren gemaakt met de coördinatoren ervan, maar dat men zich niet eraan heeft gehouden. De regering heeft meegewerkt dat de protestdemonstratie een goed en ordelijk verloop kon hebben. Hij beseft, dat de samenleving het moeilijk heeft en dat men uiting wil geven van de gevoelens. Uit voorlopig onderzoek is komen vast te staan, dat onder de demonstranten zich personen bevonden met in hun rugtas spullen zoals molotov cocktails en brandstof. Men had duidelijk andere bedoelingen dan vreedzaam te demonstreren. Die groep werd duidelijk aangestuurd en kwam om gewelddadige handelingen te verrichten. 

President Santokhi vroeg zich af hoe anders het zou zijn afgelopen indien de veiligheidsdiensten met geweld zouden reageren en keihard zouden optreden. Hij benadrukt ook, dat alle coördinatoren en alle personen, ook die welke zich achter de schermen bevinden, door de justitie ter verantwoording zullen worden geroepen. 

Na de gebeurtenissen van vrijdag 17 februari zullen volgens de president zaken anders gaan voor wat betreft demonstraties. Men zal zich moeten houden aan gemaakte afspraken en aan de districtscommissarissen en de politie zijn al de nodige instructies gegeven. 

Voor wat betreft de veiligheid in de samenleving zegt de president dat door de politie en de veiligheidsdiensten de nodige maatregelen zijn genomen. De president garandeert de veiligheid in de samenleving

SS.   

error: Kopiëren mag niet!