Poll: Gezondheid burgers onder druk door hun werk

De gezondheid van nogal wat burgers lijkt onder druk te staan door het werk dat zij verrichten. Dat kan geconcludeerd worden uit een recente poll op de website van Dagblad Suriname. In die poll werd de vraag gesteld aan lezers en volgers van Dagblad Suriname of “uw gezondheid onder druk komt te staan door uw werk?”

De poll werd door ruim 1.700 mensen ingevuld, waarvan maar liefst 1.097 mensen de optie “Ja” hebben ingevuld, 63 procent. 631 Stemmers hebben hun stem gegeven aan de optie “Nee” (37 procent).

Dat de gezondheid van mensen onder druk staat door het werk dat ze verrichten, is uiteraard een algemene stelling die niet gestoeld is op enige wetenschappelijke- of medische gronden en of oorzaken. Een ieder ervaart persoonlijk of zijn of haar gezondheid door het werk onder een zekere druk staat. Iedere baan, ieder werk is anders, verschilt, en dat geldt ook zeker voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de werknemers en werkneemsters,

Maar, het feit dat zovelen via de poll laten blijken, dat zij van oordeel zijn dat hun gezondheid dus wel degelijk onder druk staat van hun werk, is veelzeggend en zou een signaal moeten zijn naar werkgevers, in algemene zin. Feit is, dat werkdruk en lange werkdagen en werktijden een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van arbeiders. Arbeiders worden moe, het concentratievermogen daalt, irritaties en ergernissen nemen toe en dat alles zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor het gezinsleven.

Van arbeiders wordt door werkgevers een zekere prestatie verwacht. Maar, die prestatie leveren moet wel geschieden onder een normale werkdruk, in een prettige werksfeer waar tijd en ruimte is voor een pauze, een koud flesje bronwater of een warme koffie.

Problemen met de gezondheid van een werknemer of werkneemster mag nimmer het directe resultaat, het directe gevolg, zijn van het werk.

Zou dat wel het geval zijn, dan dient de werkgever daarover te worden aangesproken.

PK

error: Kopiëren mag niet!