Getuige gehoord in 1.000 kilo cocaïne zaak

In de zaak van het op 6 september 2022 in een vliegtuig in het district Saramacca aangetroffen 1.000 kilogram cocaïne, vaten met vliegtuigbrandstof, werd maandag 20 februari de inspecteur van de afdeling Narcotica Brigade als getuige verhoord.

In deze zaak zijn twee Colombianen aangehouden en een Surinamer. In de zaak van de Surinamer is bezwaar over de dagvaarding aangetekend door zijn raadslieden Cedric Meijnaar en Irvin Kanhai. 

De verdachten Navarro en Mauricio geven aan, dat zij naar Suriname waren gekomen om geld op te halen. De jutezakken met de drugs waren in kruiwagens geplaatst op de landingsbaan voor het vliegtuig, en concludeerde de inspecteur dat het vliegtuig niet zou kunnen landen als de kruiwagens er eerder stonden. Het is dus logisch, dat de drugs uit het vliegtuig zijn gehaald.

Op vragen van advocaat Murwin Dubois, die voor beide verdachten opkomt, gaf de getuige te kennen dat de drugshonden hebben aangeslagen in het ruim van het vliegtuig. Deze stofdeeltjes zijn ook getest en viel de narcotest positief uit.

Navarro heeft uitgebreide verklaringen afgelegd bij de politie en aangegeven, dat hij deel uitmaakt van een criminele organisatie in het buitenland en betrokken is bij veel strafbare feiten zoals moorden en mensensmokkel. Hij moest geld ophalen in Suriname en zou daaruit USD 40.000 ontvangen. 

Op vragen van advocaat Benito Pick gaf de getuige aan, dat hij gevraagd heeft aan CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) of een dergelijk vliegtuig een vracht van 1.000 kilogram kon vervoeren.  Dit verzoek is niet uitgevoerd door CASAS. 

Navarro heeft aangegeven dat zij piloten zijn en dat een dergelijk gewicht niet vervoerd kan worden met dit vliegtuig. 

Op de volgende zitting wordt nog een getuige van het Directoraat Nationale Veiligheid, DNV, verhoord. De advocaten wilden het resultaat van het laadvermogen ook hebben.  De rechter gaf de vervolging de opdracht om dit uit te zoeken voor de volgende zitting welke op 20 maart zal plaatsvinden. 

error: Kopiëren mag niet!