Viering Dag van de revolutie gaat gewoon door

Nabeschouwingen van de geweldsuitbarsting van vrijdag jongstleden geuit door tegen de regering en elkaar agerende groepen.

Niet erkende noodsituatie

“Er gaan gezien het wangedrag, de rel, de vernielingen, het geweld, brandstichting, plundering en andere ongeregeldheden van vrijdag, stemmen op om een officieel erkende noodsituatie af te kondigen.”

Revolutie in gedrang

“Het niet toestaan van samenscholing zou een maatregel kunnen zijn die getroffen wordt. Zulks zou inhouden, dat niet alleen protestdemonstraties en straatacties ingedamd worden. Alle publieke bijeenkomsten zullen daaronder vallen. De viering van de Dag van de Revolutie zal daardoor ook de wind uit de zeilen worden gehaald.”

Vastbesloten

“De NDP is vastbesloten om de Dag van de Revolutie te vieren. Als de ceremonie die traditioneel in de nacht van 24 op 25 februari rond het Monument van de Revolutie wordt gehouden, niet kan plaatsvinden, dan maar overdag.  Tijdens de Covid-pandemie gebeurde dat ook. Als dat ook niet wordt toegestaan, dan blijft over om in klein verband kransen te leggen.”

Kwaaddaglicht 

“De NDP wordt in een kwaad daglicht gesteld. Het militant karakter, het revolutionaire verleden, de opvattingen, standpunten en uitspraken van de partij zorgen ervoor dat deze met arendsogen wordt bekeken. Dit profiel doet menigeen de NDP verdenken van vermoedelijke stoker van de onlusten. De NDP ontkend in alle toonaarden iets te maken te hebben met de onrust. Het is de regering die heeft gezorgd voor deze en andere ellende.”

Absurd

“De NDP heeft niet opgeroepen tot of deelgenomen aan de proestdemonstratie georganiseerd door de groep Stephano Biervliet.  Vele andere politieke organisaties, vakcentrales, vakbonden, platformen en actiegroepen deden dat wel. Het is absurd dat de woede over het gebeuren op de NDP wordt gekoeld.”

Verdachtmakingen

“Is het een scenario? Vermoed wordt, dat personen in georganiseerd verband, die er belang bij hebben dat Suriname op zijn kop wordt gezet, achter de ongeregeldheden zitten. De samenleving vraagt zich af: gaat het om een nieuwe bende? Zijn het politici, oude vossen, topcriminelen die zich hebben vermomd als strijders voor het volk? Of zijn het gewiekste personen binnen de regering die aansturen op een repressief beleid?”

HD

error: Kopiëren mag niet!