Moody’s rating van Suriname van negatief naar stabiel

Het ratingbureau Moody’s (Moody’s Investors Service) heeft de rating voor Suriname gewijzigd van negatief naar stabiel. De rating Caa3 als uitgever van obligaties en de schuldpositie blijven ongewijzigd. 

De belangrijkste drijfveer achter de stabilisatie van de vooruitzichten is de verwachting van Moody’s, dat de verliezen als gevolg van de lopende herstructurering van de schuld ( Oppenheimer obligaties) van Suriname in overeenstemming zullen zijn met een Caa3-rating. Ondanks de onzekerheid over de timing en de definitieve voorwaarden van de herstructurering, lijken de risico’s rond de omvang van de uiteindelijke verliezen (van de bondholders) min of meer in evenwicht.

De bevestiging van de Caa3-ratings van Suriname brengt de beperkte externe financieringsbronnen, zeer zwak bestuur, zwakke fiscale maatstaven en voortdurende wanbetaling van schulden in evenwicht met de inspanningen van de autoriteiten om de effectiviteit van het begrotingsbeleid te verbeteren, wat na verloop van tijd zou moeten leiden tot verbeterde fiscale maatstaven en macro-economische stabiliteit.

De landenplafonds in lokale valuta van Suriname blijven op Caa1. Dit is een  weerspiegeling van relatief grote externe onevenwichtigheden, een sterke afhankelijkheid van één enkele grondstof, zwakke instellingen en voorspelbaarheid van het beleid. 

Het plafond in vreemde valuta blijft op Caa2, wat een weerspiegeling is van de lage effectiviteit van het beleid, de hoge externe schuldenlast en de relatief gesloten kapitaalrekening die een zekere mate van overdrachts- en convertibiliteit risico genereren, ondanks een track record van beperkte interventie.

Verliezen bondholders

Een stabiel vooruitzicht weerspiegelt de schattingen van Moody’s dat de verliezen van schuldeisers (red. Oppenheimer bondholders)  tussen de 20% tot 35% zijn, consistent met een Caa3-rating.

Suriname en de bondholders zijn in juli 2020 een stand still overeengekomen met betrekking tot de betaling  van de hoofdsom van de internationale obligatieschulden. 

De herstructurering van de buitenlandse schuld aan particuliere crediteuren maakt deel uit van een bredere herstructurering van de overheidsschuld om de schuldhoudbaarheid te herstellen.

Zelfs nadat een herstructurering voltooid is, zal de rating van Suriname volgens Moody’s waarschijnlijk aan de onderkant van de ratingschaal blijven.

In haar ratingrapport over Suriname schrijft Moody’s: 

“De groeivooruitzichten van Suriname op middellange termijn zullen nauw verbonden zijn met het vermogen van de autoriteiten om buitenlandse investeringen aan te trekken om overvloedige energiebronnen te ontwikkelen. Offshore-ontdekkingen wijzen op grote olie- en gasreservoirs die, indien ontwikkeld, Suriname tot een van de grootste olieproducenten in Latijns-Amerika zouden kunnen maken.

Ondanks optimisme over het oliepotentieel op zee, hebben tegenvallende boorresultaten van verschillende exploratieputten in 2021-22 ertoe geleid dat de energiebedrijven een definitieve investeringsbeslissing uitstellen. De overheid heeft recht op een royaltytarief van 6,25% op de brutoproductie, samen met een inkomstenbelasting van 36% op eventuele winst. Daarnaast heeft het Surinaamse staatsoliebedrijf, Staatsolie, de optie voor 20% participatie in de ontwikkeling en productie van olie in het blok.”

SS

error: Kopiëren mag niet!