Het volk keurt plunderingen af terwijl de beelden de wereld over gaan…..

Het Surinaamse volk keurt de plunderingen van vrijdagmiddag in het centrum van Paramaribo – na een vreedzame, maar luidruchtige, demonstratie tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk en na de bestorming van de Assemblee – af. Dat blijkt overduidelijk uit de vele afkeurende en kritische reacties en commentaren op vooral social media.

‘Gewone’ plunderende vrouwen

Ook klinkt overal, dat de relschoppende en plunderende rebellerende jongeren vooral uit een specifieke bevolkingsgroep afkomstig zijn. Dat mag een moet gezegd worden, de beelden van de onlusten spreken wat dat betreft ook boekdelen en liegen niet. 

Maar, ook gezegd moet worden, dat enkele min of meer gewone burgers,vrouwen, aan het plunderen sloegen. Getuige beelden die circuleren op Facebook en TikTok, waarop onder andere te zien is dat een paar vrouwen hun auto volstouwen met geplunderde goederen. Vrouwen met een auto, die het waarschijnlijk nog niet zo slecht hebben financieel, en dan toch aan het plunderen zijn geslagen…… ook deze vrouwen zijn niets meer en niets minder dan plunderaars, dieven, criminelen. Maar, ook zij worden opgespoord en in de kraag gevat, immers de beelden zijn scherp en dus ook het kenteken van hun rode autootje……

Te dom

Het is dan ook duidelijk, dat het de groep anarchistische jongeren vrijdag niet te doen was om het beleid van de regering af te keuren, neen, het was deze jongeren simpelweg te doen om te rellen, te plunderen, te stelen. Ze zagen hun kans schoon. Het zijn deze jongeren die het land te schande zetten voor de hele wereld. Media wereldwijd berichten uitgebreid, met veel beeldmateriaal, over de plunderingen en dat doet Suriname en haar regering geen goed. Een regering die zich tot het uiterste inspant – ja, met forse bezuinigingsmaatregelen die het volk pijn doen, en ja het volk hosselt en pinaart – om uit een schuldencrisis te geraken en nu in die inspanningen wordt gedwarsboomd door misdadige, criminele jongeren die te dom zijn om de consequenties van hun verwerpelijk gedrag in te kunnen zien. Het denk- en verstandelijk niveau van deze rebellerende, trieste (hang-)jongeren komt waarschijnlijk niet verder dan groep 3 van het lager onderwijs.

Geen strobreed in de weg gelegd

Overigens, moet vermeld worden, dat deze jongeren vrijdagmiddag ook geen strobreed in de weg werd gelegd. Terwijl ze winkels plunderden, vernielingen pleegden en hier en daar bandjes stichtten, was de politie in geen velden of wegen te bekennen. De plunderaars konden, onder het toeziend oog van vele camera’s en verbouwereerd, geschrokken en angstig toekijkende omstanders, ongestoord hun slag slaan. De afwezigheid van veiligheidsautoriteiten wordt door velen in reacties op social media benoemd. Waar waren ze? En hadden ze dit niet zien aankomen? En, wat doen de inlichtingendiensten eigenlijk, slapen ze? Het zijn terechte vragen die schreeuwen om antwoorden van de betrokken veiligheidsautoriteiten. Positief is wel, dat er zaterdagochtend al sprake was van zeker 50 arrestaties. Ongetwijfeld gaan er meer aanhoudingen volgen. De vele camerabeelden leggen de daders in beeld en geluid vast.

Draconische maatregelen

In navolging van de onlusten van vrijdag heeft de regering drastische stappen gezet en draconische maatregelen getroffen waardoor vele onschuldige burgers, bedrijven, media en instanties getroffen worden in de kennelijke jacht op de onruststokers. Zo was zaterdag het centrum van Paramaribo niet bereikbaar, feitelijk was er sprake van een vorm van ‘lockdown’, winkels en bedrijven blijven – uit angst – dicht en ook werd gedurende enkele uren de toegang geblokkeerd tot WhatsApp, Facebook en Instagram. 

Het zijn feitelijk overbodige en overspannen genomen maatregelen, ingegeven door paniek, om vooral maar iets te doen en een signaal af te geven. Maar, het is een volstrekt verkeerd signaal, dat averechts kan gaan werken, want alle maatregelen zijn olie op het vuur. Deze maatregelen dragen niet bij aan de opsporing van de daders, de plunderende jongeren. 

De rebellerende jongeren dreigen door de maatregelen nog rebelser te worden, met alle gevolgen vandien. De autoriteiten dienen de samenleving te beschermen en niet af te sluiten. De autoriteiten dienen te zorgen voor voldoende leden van gewapende machten in het centrum van Paramaribo. Nu wordt een toch al getergd volk nog getergder.

Meer kwaad dan goeds

De feitelijke aanstichter van al hetgeen vrijdag is gebeurd in het hart van Paramaribo is natuurlijk formeel de organisator van de demonstratie, Stephano Pakittow Biervliet. Hij lijkt sinds vrijdagmiddag van de aardbodem te zijn verdwenen, ontloopt zijn verantwoordelijkheid, hij dokt. Natuurlijk had hij die plunderingen en vernielingen niet gewild, maar door zijn ophitsende woorden, teksten, die door een microfoon vanaf een zogenoemde ‘soundtruck’ over de deelnemers van zijn demonstratie werden verspreid heeft meer kwaad dan goeds gedaan. Het was de brandstof voor een explosie. De jonge activist dokt, niet bereikbaar voor niemand, ook niet voor de media. Hij was de lont in de bom die ‘s middags tot ontploffing kwam bij de bestorming van de Assemblee en de plunderingen en vernielingen in het stadshart.

Eigen glazen ingegooid

Alles overziend is het voorspelbaar dat demonstraties tegen het regeringsbeleid voorlopig van de baan zijn. De regering zal dergelijke protesten niet meer toestaan. Er zal meer repressief worden opgetreden. Pakittow heeft feitelijk zijn eigen glazen ingegooid en velen zullen hem dat niet in dank afnemen. Overigens, hij zich in de loop van zaterdag aangemeld bij de politie en is in verzekering gesteld.

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!