Een zwarte dag voor velen in Suriname – Zorgen bij Journalisten Kring Nickerie

Voor veel mensen werd vrijdag 17 februari een zwarte dag. Het was het hele weekend het gesprek van de dag. De Journalisten Kring Nickerie (JKN) vindt het schrikbarend, dat de auto van een journalist in brand is gestoken en dat een journalist werd beroofd van zijn camera, terwijl andere zogenoemde mediawerkers in de uitvoering van hun werk verbaal en fysiek zijn aangevallen. Dit alles baart de JKN ernstige zorgen.

Een vrije pers staat garant voor waarachtige democratie. Wat zich heeft afgespeeld tegen de pers op 17 februari doet de democratische grondvesten van Suriname schudden/. 

Als beroepsvereniging weigert JKN het getoonde gedrag van individuen of groepen binnen de samenleving te aanvaarden. “Wij doen daarom een beroep op iedereen om de democratische vrijheden waarvoor we strijd hebben geleverd om die te verkrijgen, met respect te koesteren. Uiteraard vragen wij aan de overheid om daarbij het voortouw te nemen. Een democratische rechtsstaat beschermen we niet met de mond, maar door daadkracht te tonen bij het beveiligen van de samenleving. Journalisten, als dragers van democratische waarden, moeten zich veilig voelen in hun werk”, aldus de JKN tegenover de redactie van Dagblad Suriname.

JKN spreekt medeleven uit aan allen die het slachtoffer zijn geworden van de baldadigheden rondom de protestactie bij het Onafhankelijkheidsplein, in het bijzonder de getroffen collega’s. “We verwachten dat de autoriteiten belast met veiligheid voortaan betere garanties bieden om dergelijke calamiteiten te voorkomen.”

Studenten AdeKUS aan hun lot overgelaten?

Ondanks de ontstane situatie in het land vinden studie gerelateerde activiteiten op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS,  normaal plaats. Veel ouders van studenten hebben met de redactie van Dagblad Suriname gedeeld, dat ze ontevreden en huiverig zijn over de situatie waarin studenten nu naar de AdeKUS moeten. Er wordt volgens ouders geen rekening gehouden met de veiligheid van studenten. Sommige studenten moeten door de stad heen bussen om hun eindbestemming te bereiken, zelfs degenen met vervoer kunnen zich niet verzekeren van een eindbestemming. De studenten moeten brandstof zien te vinden en dat is momenteel schaars.

Tentamen ronde

Voor vele studenten is het nu hun tentamen ronde. Ze willen de kans niet missen en gaan daarom ook normaal naar de universiteit, maar dit vinden ouders van de studenten onkan. Ouders die studerende kinderen hebben, maar zelf niet aanwezig zijn, omdat ze op verre afstand van de stad wonen. 

“Ik hield me hart vast toen ik zag wat er allemaal gebeurde”, zegt moeder Rebecca tegen Dagblad Suriname. Ze zegt, dat ze selectief hier en daar wat momentopnames heeft kunnen zien en ze op een gegeven ogenblik niet meer wist wat er allemaal gebeurde. De storing die daarna optrad in de toegankelijkheid van Facebook, WhatsApp en Instagram , maakte een en ander van kwaad tot erger.

Studenten waren met hun tentamens bezig toen ze van docenten te horen kregen, dat De Nationale Assemblee hoogstwaarschijnlijk vernield werd. Ze moesten er aan het eind van het tentamen om lachen. De concentratie viel hierdoor bijna weg. “Je kan je voorstellen hoe het aankomt”, zegt studente Roshnie..

Volgens de autoriteiten moet maandag alles weer genormaliseerd zijn, zo bleek tijdens een update persconferentie van de regering afgelopen zaterdagmiddag.

GW

error: Kopiëren mag niet!