Weg naar West-Suriname in zeer deplorabele staat en weer afgesloten voor zwaar verkeer

De districtscommissaris van Para, Marlene Joden, heeft onlangs bekendgemaakt, dat het weggedeelte vanaf Zanderij richting West-Suriname tot nader order gesloten is voor het verkeer boven de 4 ton. De wegstrekking verkeert in een zeer deplorabele staat.

Jaarlijks terugkerend probleem

Dit is een jaarlijks terugkerend probleem. Vooral tijdens de regenperiode raakt de weg enorm verslechterd. Dit heeft allerlei gevolgen voor de bewoners van dit gebied. Door de slechte staat van de weg komen personenauto’s, maar ook bijvoorbeeld schoolbussen, vast te zitten. Kinderen kunnen hierdoor de school moeilijk bereiken. Ook kunnen ondernemers in dit gebied Paramaribo niet bereiken om hun producten aan de man te brengen. Bewoners van dit gebied hebben keer op keer aan de bel getrokken om de weg aan te pakken. Zij hebben de weg vaker gebarricadeerd. De slechte staat zou volgens hen ook te wijten zijn aan de volbeladen houttrucks die de situatie van kwaad tot erger maken. 

In samenspraak met de districtscommissaris van Para, hebben de houtondernemers in dat gebied steeds weer geprobeerd om de weg rijdbaar te maken. Echter raakt de weg steeds weer in een deplorabele staat. In 2021 is de weg tot tweemaal toe afgesloten geweest voor zwaar verkeer en in 2022 tot driemaal toe. Dit geeft aan, dat een duurzame aanpak van de weg uitblijft. 

De weg duurzaam aanpakken taak van de overheid

Joden zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat de weg zich momenteel in een zeer deplorabele staat bevindt. “De mensen in het gebied ontberen verschrikkelijk. De kinderen die naar school moeten worden ook de dupe van.” Zij stelt. dat de weg sowieso aangepakt zal worden door de ondernemers in dat gebied. Volgens haar gaat het om een kleine groep ondernemers die de weg zal aanpakken. 

“Als iedereen meehielp (alle ondernemers) dan zou de weg berijdbaar zijn voor iedereen en niet afgesloten worden. De weg duurzaam aanpakken kan wel, maar dan moet de overheid inkomen. Het is de taak van de overheid om de weg voor een langere periode aan te pakken. Het is eigenlijk niet de taak van de ondernemers. Ik heb in deze situatie zelf het initiatief genomen om de ondernemers te vragen de weg aan te pakken. Dit is geen verplichting naar de ondernemers toe. Maar, omdat ze hun economische activiteiten in het achterland uitoefenen, zijn zij gewillig om dit te doen. Ze werken in dat gebied, maar ze betalen ook kosten en belastingen aan de overheid. Vandaar dat de overheid dit eigenlijk zelf moet doen”, aldus Joden.

Plannen volgens ministerie OW

Minister Riad Nurmohamed van het ministerie van Openbare Werken (OW) gaf in een eerder gesprek met Dagblad Suriname aan, dat het in de planning ligt om de weg te verduurzamen. De werkzaamheden zullen volgens hem bestaan uit 3 fases: de urgente fase voor de rehabilitatie, herstelwerkzaamheden van de bruggen en op lange termijn de weg aanpakken (misschien verharden). Nurmohamed zegt, dat het ministerie momenteel bezig is met de aanbesteding voor de ingenieur, die de ingenieurwerkzaamheden zal voorbereiden. “De weg zal daarna in PPP-aanbesteding worden aangeboden. De kans is groot dat dit project ook in PPP-verband uitgevoerd zal worden. We praten over een termijn van 3 maanden en na 6 maanden zijn we waarschijnlijk dus zo ver”, aldus de minister. 

SK

error: Kopiëren mag niet!