Veel begrip voor NPS en voorzichtige verwachtingen van straatactie

Grote delen van de gemeenschap hebben het uit de coalitie stappen van de NPS verwelkomd op social media. Over deze beslissing en de acties die voor vandaag, vrijdag, gepland staan nam Dagblad Suriname enkele reacties op straat. 

Een gelovige vrouw reageert op de stap van de NPS, dat het uiteindelijk goed komt met Suriname. Zij is ervan overtuigd, dat God Suriname naar rustiger vaarwater zal leiden. “Of dat met de huidige of een nieuwe regering is, maar God gaat ons niet zo laten”, is haar antwoord.

Pina

Een andere dame is heel kort. “Meneer ik pinaar. Iedereen pinaart. Me Pina”,zegt deze vrouw uit Hanna’s Lust. De dame laat in het midden of zij vandaag de straat opgaat. Een andere voorbijganger is van mening dat een nieuwe regering de oplossing is. “Er moet iets nieuws komen, want anders zullen wij zo blijven.”

Kritiek

Bijna hetzelfde zegt een straatverkoper die vindt dat Surinamers beter met kritiek moeten leren omgaan. “Niet, omdat wij vrienden zijn moeten wij elkaar niet corrigeren. Wij zijn Surinamers en wij moeten zaken niet op etnische verschillen brengen.” De man vindt het heel belangrijk dat er beter samen wordt gewerkt. Hij is ervan overtuigd dat er vandaag mensen zullen meedoen aan de acties. “Als ik mijn broekriem strak trek dan moet jij er geen potje van maken”, ventileert hij.

Druk

Of het druk wordt vandaag durft hij niet te voorspellen. Maar iemand anders durft dat wel en voorspelt geen al te grote opkomst. Hij licht toe waarom hij geen grote opkomst verwacht. “Omdat mensen nog te eten hebben, en mensen kunnen nog hun auto’s en bromfietsen rijden, maar wanneer dat niet meer kan, dan pas verwacht ik veel mensen op de been”, is de reactie van deze persoon. Wel noemt hij het een goede stap van de NPS. “Want anders zou men ze bij de eerstkomende verkiezingen afstraffen, want wat zou je nog doen in een coalitie als jij niets te vertellen hebt terwijl het volk in armoede leeft?”, vraagt hij retorisch.

Juiste beslissing

Een andere burger, Rico, reageert dat de NPS de juiste beslissing heeft genomen. Voor hem had het zelfs eerder gemoeten. “Want vanaf de regering gevormd werd en er afspraken gemaakt werden over invullingen van posten, zoals Raden van Commissarissen en invulling van ambassadeposten, zouden die zaken niet lang op zich moeten laten wachten. En als jouw mensen geen functies krijgen dan kan dat niet. Vanaf toen had de NPS eruit moeten stappen”, deelt Rico mee. “Jij en ik kunnen niet samenwerken als je zaken alleen voor jezelf in orde maakt.” Ondanks de felle kritiek denkt Rico dat de regering het wel tot 2025 volhoudt. “De NPS wilde graag in de regering maar hun achterban is niet geaccommodeerd en dat kan niet”, zegt hij nog als toevoeging. 

Een ondernemer midden in de stad, maakt zich niet druk over de oproep tot protest. Hij zegt er geen geloof in te hebben dat grote massa’s op de been zullen zijn. Hij noemt externe factoren als de oorlog in Oekraïne als een van de redenen die invloed hebben op de economie.

RB   

error: Kopiëren mag niet!