VHP-fractieleider in de Nationale Assemblee, Asis Gajadien, heeft zijn aanhoudende kritiek op de Termijn Deposito (TD) veilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar een ander niveau gebracht door nu te stellen, dat er een diepgaand onderzoek naar moet komen. Hij zegt uit eigen speurwerk te weten zijn gekomen, dat 1 bankinstelling voor circa 80% de TD-veilingen beheerst. Hem bekruipt het gevoel in het hele OMO-gebeuren (Open Markt Operatie) er sprake is van handelen in verenigingsverband door bepaalde actoren. Hij noemde deze actoren niet bij naam.
Gajadien zegt wel zich zorgen te maken over het monetair beleid zoals gevoerd door de Centrale Bank. Ondanks dat in de voorbij periode met de governor van de CBvS en de regering in de Assemblee in Commissie-verband over de TD-veilingen is gesproken en er afspraken zijn gemaakt onder welke condities die voortgezet moeten worden, is volgens Gajadien de Moederbank haar eigen weg opgegaan.
Gajadien zegt niet verder te zullen en willen accepteren het argument dat wordt aangevoerd, dat er afspraken zijn gemaakt tussen de CBvS, het ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangaande de Open Markt Operatie’s c.q. de TD-veilingen. De werking van de TD-veilingen analyserend meent hij, dat de logische conclusie van een ieder is dat het verkeerd is en zijn werking mist. Hij stelt voor dat bij de monitoring van het monetair beleid de Nationale Assemblee als vierde partij erbij wordt gehaald, naast de CBvS, het ministerie van Financiën en het IMF.
Renteopbrengsten banken boven SRD 2,5 miljard
De wekelijkse TD-veilingen die in juni 2021 door de CBvS zijn geïntroduceerd als onderdeel van de Open Markt Operatie (OMO) om overtollige geldhoeveelheden in omloop af te romen en zodoende de inflatie in bedwang te houden en daarmee de prijs- en koersontwikkeling, heeft tot vorige week aan rentelasten meer dan SRD 2,5 miljard gekost. Dit zijn de renteopbrengsten van de banken voor hun deelname aan en hun beleggingen in de TD-veilingen. De totale renteopbrengsten van de banken stijgen elke week met de TD-veilingen met tientallen miljoenen. Uit analyses van de wekelijkse veilingresultaten door Dagblad Suriname blijkt, dat de renteopbrengsten van de banken telkens weer bij de eerstvolgende TD-veiling worden belegd.
De TD’s hebben korte looptijden van 1 week, 1 maand en 3 maanden en in enkele gevallen 6 maanden. De algemene kritiek op de TD-veilingen is dat de deelnemende banken zonder enige noemenswaardige inspanningen behoorlijk grof geld hebben verdiend en nog steeds verdienen aan de TD-veilingen.
Geen voordelen volk
De TD-veilingen die bedoeld zijn om geld in omloop af te romen, hebben in de afgelopen 20 maanden, sedert de introductie ervan, juist extra geld in het bankensysteem gebracht, namelijk meer dan SRD 2,5 miljard zijnde de renteopbrengsten van de banken. De inflatie blijft aanhouden en blijft hoog. Het afgelopen jaar is de inflatie uitgekomen op boven de 54 procent. De wisselkoers die bij de introductie van de TD-veilingen rond de SRD 21 voor de USD lag, noteert nu boven de SRD 32 en wordt voor zelfs voor hogere bedragen verhandeld op de markt. De exorbitant hoge rente percentages van tussen de 40 en zelfs 90 procent die uit de TD-veilingen rollen is ook een grote bron van kritiek.
De kritiek op de TD-veilingen als onderdeel van de Open Markt Operatie van de CBvS is, dat de bevolking op geen enkele manier er voordelen aan heeft. Het zijn de banken die er goed van zijn geworden.
Nu blijkt volgens de informatie van Asis Gajadien, dat slechts 1 grote bankinstelling het meeste voordeel heeft van de TD-veilingen. Op grond hiervan zegt het Assembleelid daarom, het gevoel te hebben dat er hier sprake is van een doorgestoken kaart. Hij vindt dat er een diepgaand onderzoek moet komen.
SS