NPS uit coalitie – Ministers Levens en Tjong-Ahin leveren hun portefeuilles in

Tijdens een persconferentie woensdagochtend heeft NPS-voorzitter Gregory Rusland medegedeeld, dat de partij per woensdag uit de coalitie en het samenwerkingsverband met de VHP en ABOP/PL stapt en dat de ministers Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu hun portefeuilles ter beschikking stellen. 

Volgens Rusland wordt het beleid gemaakt en uitgevoerd door de president en vicepresident, niet door de coalitie. Als coalitiepartner is de NPS de afgelopen twee jaren amper geïnformeerd over beleidsvoornemens en besluiten. Het waren en zijn president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk die alles bepalen, zo is feitelijk de conclusie van de NPS-leider.

De aanzet: Partijcongres 30 oktober 2022

Na het partijcongres van 30 oktober vorig jaar heeft de partij de gang van zaken binnen de coalitie geëvalueerd. Het zou de aanzet zijn tot het besluit dat nu bekend is gemaakt.

De NPS heeft geen problemen om harde maatregelen te treffen, sprak 

Rusland. “We zijn niet laf, maar er moet perspectief zijn voor het volk om er op een goede manier uit te komen. Drie maanden verder en er is helaas niet veel veranderd. We zijn intensief bezig geweest met evaluaties. Alle gesprekken de afgelopen dagen hebben ons geleid naar het moment van nu. Als NPS trekken wij de conclusie, dat wij niet verwachten dat binnen de huidige constellatie de situatie in de komende jaren zodanig gaat veranderen, dat wij een verantwoorde bijdrage kunnen leveren aan het beleid. Wanneer je tot die conclusie komt, dan moet je je gaan afvragen, wat doen wij verder.”

“De NPS heeft besloten om per heden zich terug te trekken uit het samenwerkingsverband en uit de coalitie. Dat is de stand van zaken nu. We zullen ook onze ministers de instructie geven om hun portefeuilles ter beschikking te stellen.”

“Niet happy”

De NPS-leider begon zijn verhaal in de persconferentie door kort terug te blikken naar de verkiezingen van 25 mei 2020. “Zoals u weet heeft de NPS na de verkiezingen van 2020 een samenwerkingsverband gesloten met drie andere partijen, de VHP, ABOP en de PL. We hebben gezien dat vanaf het moment van oprichting er zaken hebben gespeeld waar de NPS niet happy mee was. Afspraken werden gemaakt inzake het beleid en de wijze van uitvoering van beleid en al bij het begin is er veel commotie ontstaan over de inrichting van het nieuwe ministerie van ‘Oil and Gas’. Op een moment bleek dat er problemen waren bij de coalitiepartners en dat die afspraak niet werd vastgelegd in een overeenkomst, Op dat moment moest de NPS ervoor zorgen, dat het beleid van 2010-2020 ten einde kwam.”

Rusland ging zijn betoog verder, door te stellen dat zijn partij ervoor koos om ervoor te zorgen, dat de nieuwe coalitie voor 2020-2025 gestand zou houden en om die inhoud te geven.

“NPS houdt zich altijd aan gemaakte afspraken met anderen”

“De NPS zal zich altijd houden aan afspraken die zij maakt met anderen.

Wanneer wij kijken naar de huidige regeer coalitie, dan moeten wij zeggen dat wij nu op de helft zijn van de regeerperiode.” De NPS-voorzitter zei dat er meer en meer zorgen en ontevredenheid ontstond over het functioneren van de NPS in de coalitie.

“De NPS s een partij die heel veel coalitie verbanden heeft meegemaakt. Waarbij wij de leiding hadden in de leiding hadden in de functies van president en vicepresident. Wat we nu meemaken is nooit eerder voorgekomen. Natuurlijk weten wij dat wij slechts drie zetels hebben, maar dat hebben we ook gekend in het verleden, Maar, er werd onder alle omstandigheden met de partners rekening gehouden. We zorgden voor consensus. Nu met de huidige coalitie, is dat zeker niet het geval. 

“Beslissingen worden genomen op niveau van president en vicepresident”

“We hebben een coalitie top van de voorzitters, maar beslissingen werden genomen op niveau van de president en vicepresident,. Dat was het geval. En al gauw werd ook ik aangesproken als voorzitter van de NPS over besluiten. Maar, de uitvoering van beleid werd gedaan voor de president en vicepresident. Wij zijn minimaal betrokken geweest, eigenlijk niet, in dit verband bij belangrijke besluiten en daaraan invulling geven. Daarbij komt onder andere kijken het benoemingenbeleid van de regering, waarbij de NPS vaak met de haren erbij gesleept werd. Maar, wij waren niet op de hoogte van die ontwikkelingen Recent nog benoemingen, maar de NPS was daarbij net betrokken.”

“Het is niet stabiel”

Rusland benadrukte bij herhaling dat er binnen de coalitie geen besluiten genomen werden. Er waren geen goede afspraken. “Er ontstaat onrust, het is niet stabiel, er ontstaan twijfels bij het volk. Daar hebben wij problemen mee.”

“Nogmaals, als we kijken naar het functioneren van de huidige coalitie, dan zijn er mensen die vragen, waarom blijft de NPS erbij. Ons standpunt is, je gaat niet vandaag trouwen en morgen problemen opwerpen. Er is een procedure die je volgt om te komen tot correcties van beleid. Maar, realiteit is dat de VHP en ABOP/PL de meeste zetels hebben. Toch maakten wij onze opmerkingen. Wanneer wij onze positie kenbaar moeten maken, zoals bij Surfin, dan doen wij dat, dan gaan wij naar buiten toe om te zeggen, dat je als NPS er niet achter staat Net als bij de HPSG-deal. Dat was geen goede deal voor Suriname.”

Vanuit de NPS begon irritatie te ontstaan. “En we gingen naar 30 oktober 2022, het partijcongres, en tijdens dat congres werd een aantal zaken naar voren gebracht. Dat was niet het moment… Wij keken nog even of er ombuiging van het beleid kwam, de manier van beleidsvoering. Een aantal issues speelden, zoals verlichtende maatregelen voor het volk en wijze van behandeling van de NPS binnen de coalitie. Hoe wordt de NPS intensief betrokken bij besluitvorming van de regering? We moeten evalueren.”

Opluchting

De slotsom van die evaluatie werd dus woensdag bekendgemaakt: de NPS houdt het voor gezien en de coalitie kan verder met alleen de VHP en ABOP/PL. Wat velen in de samenleving al hadden zien aankomen, is nu een feit. De Assembleeleden Patricia Etnel, Ivanildo Plein en Gregory Rusland gaan hun zittingstermijn uitzitten als zelfstandige fractie, tot opluchting van velen in de NPS-geledingen en daarbuiten.

PK

error: Kopiëren mag niet!