De laatste weken publiceert het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) net regelmaat berichten over prijscontroles door de Economische Controledienst (ECD) in winkels, vooral en met name supermarkten. Die berichten worden vaak vergezeld van een reeks foto’s van geconstateerde overtredingen ofwel foto’s van allerlei producten en nu en dan een weegschaal.
Beschermd?
Natuurlijk is het een goede zaak om prijscontroles uit te voeren, gelet op het feit dat burgers welhaast dagelijks worden geconfronteerd met a la dol prijsverhogingen van producten in hun ‘snesi’ om de hoek. Daarnaast twijfelen burgers vaak aan het juiste gewicht van zakjes aardappelen, uien, zout en suiker. Die producten blijken veelal door de winkeleigenaren zelf te worden verpakt, maar nooit is op een zakje aangegeven wanneer het product is verpakt, wat de houdbaarheidstermijn is, wat de herkomst is van het product en wat het exacte gewicht is. De klant is gewoon overgeleverd aan wat een winkeleigenaar eigenhandig doet.
Maar, is een winkelier niet verplicht om producten te verkopen waarop staat vermeld wat er in zit, wanneer het is verpakt en waar en wat de uiterste houdbaarheidsdatum is? Dient de klant, de consument, niet door de overheid beschermd te worden?
Dus, nogmaals, prijscontroles zijn een goede zaak. Maar, wat geen goede zaak is, is dat ambtenaren van de ECD die controles uitvoeren zelden overgaan tot het beboeten van winkeliers die overtredingen hebben begaan. Neen, ze worden netjes toegesproken en ze worden op het hart gedrukt om geconstateerde misstanden over een week of twee in orde te hebben gemaakt. Bizar is het, dat het ministerie in haar berichtgeving vaak vermeld, dat winkeliers die onbewust een overtreding hebben begaan, begeleid gaan worden door de ECD. Begeleid? Op welke wijze en waarom?
De werkwijze van de ECD zal overtredende winkeliers er niet van weerhouden om gewoon weer in de fout te gaan. Immers, ze worden bij geconstateerde overtredingen nauwelijks bestraft, beboet. Ze krijgen dan ook geen stok achter de deur die hen motiveert om hun ‘crimineel’ gedrag aan te passen.
Geen zoden aan de dijk
Het ministerie vermeldt in haar berichten nooit of een winkelier voor een overtreding is beboet. Het optreden en handelen van ECD-ambtenaren heeft veel weg van slechts pappen en nathouden en dat, terwijl het gaat om een ernstige zaak. Hebben de ambtenaren wel door dat hun werkwijze geen zoden aan de dijk zet? Op deze wijze hebben de prijscontroles geen enkele zin. Ze hebben geen nut. Zodra de controleurs weer een winkel uit zijn, kan de winkelier gewoon weer zijn dagelijkse werk doen en overtredingen begaan, zoals prijsopdrijving, het niet aanbrengen van prijzen op producten, het aanwezig hebben van een niet geijkte weegschaal, etcetera.
Beschamend
Feitelijk is het beschamend, dat het ministerie van EZ als een soort trots klein kind telkens met persberichten kont over prijscontroles, alleen maar met als doel om de samenleving te laten weten dat er prijscontroles worden uitgevoerd. De informatie in de berichten is te summier en de vele foto’s moeten de rest doen….
Zonder daadkrachtig optreden tegen winkeliers kunnen prijscontroleurs beter thuis blijven of eindelijk hun werk en de burgers, de consumenten, serieus gaan nemen.
Viktor Aardenburg