Obed Kanapé (ABOP): “Als er geen geld is, laten we het dan niet opnemen in de begroting”

Op de eerste dag van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, maandag 13 februari, hield het jonge ABOP-Assembleelid Obed Kanapé een vlammend betoog waarin hij zich opmerkelijk kritisch uitte over de wijze waarop de begroting 2023 is opgesteld. Ook was hij kritisch over het gebrek aan communicatie vanuit de regering met de samenleving, met de burgers.

Kanapé maakte ook in het begin van zijn betoog meteen duidelijk, dat de regering Santokhi-Brunswijk niet aanzit om populairder te worden. “Populariteit zit er bij de ministers, de president en vicepresident niet in. Ze zijn hier om keuzes te maken die de samenleving zeker, zeker, zeker, pijn zullen doen, Tegelijkertijd is het aan u om open, eerlijk en zoveel mogelijk verbindend te communiceren met de samenleving. U heeft geen andere keus, omdat u een taak op zich heeft genomen om in deze samenleving niet alleen de armsten te beschermen, maar tegelijkertijd de economische groei te garanderen.”

“Niet doen alsof er geld is als er geen geld is”

Volgens het Assembleelid, die soms meer als een ‘spoken word artist’ klinkt dan een politicus, moet zijn eigen regering – hij is immers lid van de coalitie – “niet doen alsof er geld is als er geen geld is”. 

“Als we niet over de middelen beschikken, en we er liever over praten, dan heeft het geen zin. Want, het kost heel veel moeite om een uur of meerdere uren hier in de Nationale Assemblee aan te besteden, een mooie Nota van Wijziging aan te nemen en in de uitvoering blijkt niets te worden van alles wat we hier hebben aangenomen. Als wij niet af kunnen gaan op de woorden die zijn opgenomen in de begroting, heeft het mooi zin om hier een begroting aan te nemen. Maar, als we niet realiseren wat we opnemen in de begroting, heeft het niets te betekenen.”

“Laten we begroten waarvoor geld is”

Kanapé: “Als er geen geld is, laten wij het niet opnemen in de begroting. Laten we begroten waar we geld voor hebben. Je moet eerlijk communiceren naar de samenleving. Je wordt populairder wanneer je de samenleving meeneemt in je beslissingen, in je overwegingen en dat die mensen ook moeten plannen. Het heeft ook geen zin om een subsidie aan te kondigen en dan vervolgens deze weer na een maand of zes af te schaffen. Weet u, dat er Surinamers zijn die op basis van de uitspraken dat je gaat subsidiëren plannen hebben gemaakt over een periode van 12 maanden? Gezinnen worden daardoor nog dieper in de problemen gebracht.”

“Moet ik in de begroting gaan zoeken naar de prioriteiten?”

De ABOP-politicus ging ook in op beleidsprioriteiten van de regering die voor hem onzichtbaar blijken te zijn in de begroting. “Belangrijk is ook de prioriteiten die we stellen. Maar, we moeten in de begroting uitzoeken waar de prioriteiten liggen. Moet ik gaan zoeken naar de prioriteiten van de regering of moeten zij aan de Assemblee, tegen de samenleving, aangeven wat haar prioriteiten zijn, omdat wij met beperkte middelen zitten. Wat heeft de samenleving nu nodig?” 

Volgens Kanapé worden de mensen steeds armer, geven steeds minder uit. “Maar, het zijn die mensen die de economie stuwen”, aldus het Assembleelid, die luid en soms op emotionele toon sprak waarop Assembleevoorzitter Marinus Bee hem op een moment vroeg om wat zachter te praten, “omdat we nog lange dagen te maken hebben”. 

Kanapé: “Meneer de voorzitter, ik neem uw advies mee.”

Hij vervolgde: “Zij, die mensen, maken dat bedrijven winsten maken en die winsten komen weer via de belasting in de kas van de staat. Als deze gezinnen niet beschermd worden en verder vallen en we een steeds groter vangnet moeten uitzetten. We hoeven niet eens meer te praten over het diversificeren van de economie, want als je merkt dat de gezinnen steeds verder naar beneden vallen, wie tot de middenklasse behoort, behoort nu tot de armsten van de samenleving  betekent dat ook, dat de productie niet vooruit gaat.”

Partij- en fractiegenoot Edgar Sampie bedankte zijn collega voor zijn “machtige en krachtige speech”. “Het getuigt van volwassenheid.”

PK

error: Kopiëren mag niet!