MAHA SHIV RATRI – Laat het licht van waarheid schijnen

Als we kijken naar de status van de wereld in het algemeen en de mensheid in het bijzonder, dan zien we anno 2023 dat de kwaliteit van ons menselijk gedrag en denken in vele aspecten ver van verheven is. De verschuiving van altruïsme naar egoïsme, de diverse uitdagingen door het veranderende klimaat, de grote veranderingen op financieel, economisch en relationeel niveau en daaraan gekoppelde zoektocht naar vrijheid, waarheid en geluk, leiden op verschillend gebied naar conflict, onzekerheid en zelfs angst. 

In de meeste religieuze geschriften wordt melding gemaakt van een tijd van duisternis: een tijd van ongeloof, duistere praktijken, onwetendheid, blind vertrouwen. Oftewel de negatieve manier van leven welke door onwaarheid wordt aangedreven en door chaos en irreligiositeit wordt onderhouden.

Corruptie wordt evenals machtsmisbruik als overlevingsstrategie steeds meer gangbaar, waarbij de hogere waarden en normen opzij geschoven worden ten voordele van het individu, maar ten nadele van de mensheid in totaliteit. Wat ons bindt heeft plaats gemaakt voor wat ons scheidt; deugdzaamheid wordt ingenomen door verdorvenheid. 

Hoe kunnen we dit nu herkennen? Hoe weten we dat we afgedreven zijn, terwijl de bovengenoemde ontwikkelingen meer gangbaar zijn dan ooit? Hoe kunnen we onszelf vrijwaren van verdere keldering en doorhebben dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen om de mensheid opnieuw te verheffen tot het nobele ras dat het ooit was?

“Wanneer de duisternis van onwetendheid haar intrede doet…. dan is God zelf de enige die het kan verdrijven” . Om dit te kunnen bevatten is herkenning van waarheid essentieel. Dóór te hebben dat ons innerlijk geluk en verdriet beide het gevolg zijn van onze innerlijke attitude, de kwaliteit van ons denken en het effect van onze acties.

Het is NU dat de Allerhoogste, de Bron van welwillendheid zélf, ons het inzicht geeft en de tools aanreikt van wie we zijn, wie Hij is en hoe het wereldspel in elkaar zit. In deze bijzondere tijd is het mogelijk om, door de kennis van Raja Yoga te werken aan onszelf, zodat het meest nobele weer omhoog gehaald wordt. Deze spirituele kennis leidt ons terug naar onze oorsprong als ziel en de daaraan gekoppelde innerlijke schoonheid: de waarheid over onszelf. Vanuit deze verhoogde innerlijke verheven staat worden we aangestuurd om wederom het beste te denken en ook te doen. Het licht te laten schijnen, daar waar duisternis gemeengoed geworden is.

Hier gaat het over met Shiv Ratri:… jouw eigen licht van waarheid weer durven aan te steken. 

Onze innerlijke wijsheid herinnert ons eraan dat er maar één bron van dergelijk licht is, een Licht dat onaangetast is door wereldse duisternis of illusies. Stap eenvoudigweg in de ervaring van geraakt te worden door de schoonheid van Goddelijk Licht en transformeer deze donkerste uren naar de helderste momenten.

Graag nodigt de Brahma Kumaris de Surinaamse gemeenschap uit voor een gevarieerd programma op zondag 19 februari om 18.00 uur in het Swami Vivekananda Cultureel Centrum (voorheen ICC) aan de Howard Schneiderstraat 21. Dit programma wordt vrij van kosten aangeboden.

Brahma Kumaris

error: Kopiëren mag niet!