Lions Club Paramaribo Central start broodproject voor nierdialysepatiënten

“Het is een keuze tussen dialyseren of eten”

De Lions Club Paramaribo Central heeft dinsdag 14 februari het initiatief genomen om een broodproject voor nierdialysepatiënten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, te organiseren die zijn ondergebracht in het ’s lands Hospitaal aan de Henck Arronstraat. De ‘past president’ van de Lions Club Paramaribo Central, Glenn Tewarie, liet weten dat het de taak is van de organisatie om de zieke mens te ondersteunen.

Het aanbieden van een belegd broodje is vanwege het feit dat niet iedereen in staat is om in deze behoefte te voorzien. “Velen komen hier op nuchtere maag en zijn versuft en daar hebben wij op ingespeeld door de mensen te voorzien van een broodje” zei Tewarie. Het gaat om een proefproject voor de duur van drie maanden.

Steeds meer patiënten verzuimen

Directeur van het Nationaal Nierdialyse Centrum,  Glenn Uiterloo, zei dat door het verslechteren van de financieel economische situatie in het land, het ziekenhuis heeft opgemerkt dat steeds meer patiënten de dialyse behandeling verzuimen. “De mensen zijn niet in staat met de auto, bus, taxi naar het centrum te komen.” De directeur: “Uit onderzoek is gebleken dat als ze komen, zij niet kunnen eten.” Uiterloo maakt de realiteit verder duidelijk. “Het is voor de mensen een keuze tussen dialyseren of eten.” 

De tijden zijn veranderd, valt op te maken uit de woorden van de directeur. “Vroeger, heel vroeger, kregen de mensen een broodje van het Academisch Ziekenhuis, maar doordat het dialysetarief onvoldoende is, is dit een paar jaar geleden afgeschaft.”

Sluiten locatie

De directeur zegt een goede samenwerking met de Lions te hebben. “Zij hebben ons benaderd en een donor bereid gevonden om voor enkele maanden de behoeftige patiënten te voorzien van een broodje. Het project is bedoeld voor honderd patiënten. In totaal bestaat het bestand s uit 240 patiënten, verdeeld over drie locaties. Het blijkt dat er meer zorgen op komst zijn voor deze groep, want Uiterloo voegt toe dat een van de locaties, gelegen te omgeving Nieuwweer, per dinsdag 14 februari of woensdag 15 februari zal moeten sluiten wegens een tekort aan personeel. Vanaf 2018 zijn ongeveer 30 verpleegkundigen vertrokken. Van de overige 60 medewerkers hebben alweer 9 personen aangegeven te zullen vertrekken.

Onwel

Van de patiënten die in aanmerking komen voor het broodproject zijn er 60 tot 70 personen waarvan het ziekenhuis zeker weet dat deze groep ‘s morgens niet eet. Uiterloo licht toe dat de dialysebehandeling een hele zware is. “De behandeling op nuchtere maag, waarbij je aan de machine wordt gezet, waarbij er bloed uit je lichaam wordt gezogen, wordt gereinigd en wordt teruggegeven, dan begrijp je dat mensen onwel worden.” Dit is geen incident. “Wij hebben vele patiënten gekregen die onwel zijn geworden en dat is een van de redenen geweest om op zoek te gaan naar brood voor deze mensen”, merkt de directeur op. 

De proefperiode van 3 maanden kan volgens Uiterloo nog wel langer gaan duren omdat hij aangeeft geen snelle verbetering in de economische situatie van het land te bespeuren. “Dus ik denk dat steeds meer mensen een behoefte gaan hebben aan een broodje”, vat de directeur samen. Hij hoopt op ondersteuning van meer mensen en organisaties zodat het broodproject voortgezet kan worden na de aangekondigde periode van 3 maanden.

RB  

error: Kopiëren mag niet!