DNA-lid Jhakry (VHP) bezorgd over financiële schade boeren door rattenplaag

Het Assembleelid Niesha Jhakry (VHP) is bezorgd over de financiële schade die veel rijstboeren in Nickerie ondervinden als gevolg van de rattenplaag. Vele hectaren aan beplante rijstarealen zijn verloren gegaan. De parlementariër sprak gisteren, dinsdag 14 februari, tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement.

Ze wil van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, weten hoe die denkt de boeren die financiële schade hebben opgelopen te zullen compenseren. Boeren zijn leningen aangegaan om te kunnen inzaaien. Daarvoor hebben ze hun tegoeden en bezittingen als onderpand gegeven. 

Met de schade die ze nu lijden als gevolg van de rattenplaag zullen zij hun leningen niet terug kunnen betalen. Hun tegoeden en bezittingen dreigen op de veiling te zullen belanden. Indien ze financieel niet tegemoet worden gekomen, dan zullen ze bij het volgende seizoen ook niet kunnen inzaaien. Er zal dus minder rijst worden geproduceerd. Er kan mogelijk een schaarste aan rijst ontstaan en de prijzen zullen stijgen. 

Jhakry vindt daarom, dat de regering serieus moet bekijken om de boeren financieel te compenseren voor opgelopen schade. 

Voedselvoorziening

Van LVV-minister Parmanand Sewdien wil ze weten hoe het staat met de registratie van boeren die schade hebben geleden als gevolg van de rattenplaag. In welke fase bevindt de registratie zich en zijn er op de begroting van LVV voldoende middelen opgebracht om de boeren financieel tegemoet te komen? 

Van de LVV-minister wil ze ook weten hoe hij denkt de voedselvoorziening in het land te garanderen. Uit statistieken blijkt dat in 2016 het totaal aan beplant areaal voor land- en tuinbouw in 65.000 hectare bedroeg. In 2021 is dit teruggelopen naar ongeveer 58.000 hectare.  De statistieken voor 2022 zijn nog niet bekend, doch het Assembleelid denkt dat afname van het beplant areaal zich heeft voortgezet. De afname van beplant areaal kan te maken hebben met diverse factoren zoals  slecht onderhouden infrastructuur, dure prijzen van inputs, rattenplaag en wateroverlast. 

Met betrekking tot wateroverlast vraagt het Assembleelid naar een overzicht van personen die een schadevergoeding hebben ontvangen. Ze wil weten of er nog boeren zijn die nog uitbetaald moeten worden.

SS

error: Kopiëren mag niet!