Controle bij kindertehuizen dient opgevoerd te worden

Recentelijk is gebleken, dat tal van kindertehuizen en andere opvanghuizen die eigenlijk het kind zouden moeten beschermen, juist in het nadeel van de kinderen werken. Kinderen worden ontruimd uit kindertehuizen, omdat het niet goed gaan binnen die tehuizen. In gesprek met een kinderrechten specialist die bekend is bij de redactie wordt over de recente situatie gesproken.

Kinderen hebben ook rechten

“Voor kinderen is het van groot belang dat ze in een veilig en liefdevol gezin opgroeien. Dat moet dan ook altijd het doel zijn. Armoede mag nooit de reden zijn om kinderen en ouders van elkaar te scheiden. Uiteraard kan residentiële zorg een uitkomst zijn in individuele situaties om het gewenste doel te bereiken. In verschillende situaties kunnen kinderen belanden bij de instanties die opvang bieden. Residentiële zorg dient gericht te zijn op het bereiken van gezinszorg en/of familiehereniging”, dit is wat volgens een kinderrechten specialist het beoogde doel zou moeten zijn bij alle tehuizen, die opvang bieden aan kinderen.

Belangrijk bij de residentiële zorg voor kinderen

Er met op toegezien worden dat residentiële zorg zo min mogelijk en alleen tijdelijk wordt ingezet voor behoeftige kinderen. Indien noodzakelijk, dan moet deze plaatsvinden in een kleinschalige, kindvriendelijke en veilige omgeving. Het inzetten van professionele begeleiders in plaats van ongeschoolde, tijdelijke krachten of vrijwilligers. De zorg moet aansluiten bij de ontwikkeling en het belang van het kind. Het kind moet bijvoorbeeld zo dicht mogelijk.

Er gebeuren rare dingen

Burgers die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van kinderrechten, trekken aan de bel en willen eigenlijk laten merken, dat er heel veel verandert moet worden aan het systeem (hoe het er aan toe gaat binnen de verschillende kindertehuizen). Recentelijk zijn 

verschillende tehuizen ook met regelmaat in opspraak gekomen en het blijkt dat de zorg die de kinderen moeten genieten niet is wat het wezen moet. “Wie gaat dit na?”, vraagt de kinderrechten specialist zich af.

Toezicht op hetgeen gebeurd binnen kindertehuizen

Voor de bezorgde specialist is het jammer, dat er weinig tot niks wordt gedaan aan de situatie binnen de verschillende kindertehuizen. Het wordt pas bekend dat er rare dingen gebeuren, nadat er iets erg is gebeurd. Dan wordt er bekendgemaakt hoe slecht het gaat. Het is jammer dat kinderen die juist op zoek zijn naar een thuis, dit soort zaken ervaren, geeft ze tenslotte aan in het gesprek. 

Het laatste hierover is nog niet gezegd. Welk orgaan zich in principe inzet om echt de situaties binnen de tehuizen te controleren,  is onbekend bij burgers. 

GW

error: Kopiëren mag niet!