Ronny Asabina, leider van de BEP-fractie in de Nationale Assemblee, zegt dat met het voor 1/3 ophangen van de overheidsbegroting voor het dienstjaar 2023 aan het Internationaal Monetair Fonds, IMF, betekent dat het tijdperk is aangebroken waarin de bevolking de echte IMF pijnen en klappen zullen ervaren en beleven. Het is deze begroting die bepalend zal zijn voor de wijze waarop goedkeuring van IMF zal worden verkregen. Het is deze begroting die de basis moet leggen om de crisis een halt toe te roepen. Nu pas gaan de echte IMF pijnen en klappen komen, meent het Assembleelid.
Asabina zegt maandag tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement, dat zonder dat het parlement goedkeuring heeft gegeven aan de begroting, deze nu al voor 30 procent wordt opgehangen aan de IMF lening. Hij vindt het gevaarlijk om te vroeg te juichen. De regering stelt zich volgens hem op alsof de buit binnen is zonder geschoten te hebben, meent de BEP-fractieleider.
Cruciaal jaar
Deze begroting en dit dienstjaar zijn voor de regering Santokhi-Brunswijk het meest belangrijkste. Evenzo is de begroting het meest zwaarste en de meest relevante, maar ook de begroting met de grootste impact voor het kabinet Santokhi-Brunswijk. Asabina had daarom juist gedacht dat er meer aandacht, tijd en energie zouden worden gestopt in de kwaliteit van de begroting, in termen van uitvoerbaarheid, realiteitszin, transparantie, meetbaarheid, controleerbaarheid, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.
Het is in dit begrotingsjaar dat essentiële en cruciale besluiten moeten worden genomen. Asabina noemt onder meer dat dit jaar vorm en inhoud gegeven moeten worden aan de uitspraak van het Constitutioneel Hof. De daarvoor vereiste voorzieningen onder meer via wetswijzigingen treffen zodanig, dat de verkiezingen in 2025 gegarandeerd en dus feilloos kunnen plaatsvinden. In dit kader vraagt Asabina aandacht voor de verkiezingskalender. Hij wil van de regering weten wanneer die tegemoet gezien kan worden.
Leiderschap tonen
Het is volgens de BEP-fractieleider ook het begrotingsjaar bij uitstek waarin sterk leiderschap moet worden geetaleerd, waar daadwerkelijk sprake moet zijn van eenheid van leiding en bestuur. De begroting 2023 is één die ervoor moet zorgdragen. dat de vakbeweging en het bedrijfsleven hun voorgenomen acties niet meer voeren, de begroting die ervoor moet zorgdragen dat de inflatiepijnen niet etteriger worden.
Het is de begroting die tenminste ervoor moet zorgen at er sprake is van koopkrachtbehoud of beter gezegd, stopzetting van het koopkrachtverlies.
De Wet Collectieve Rechten, oftewel de grondenrechten is ook in dit jaar beloofd. Eerder was het in 2021 en 2022 beloofd. Nu is de behandeling van het desbetreffend wetsontwerp tot nader order uitgesteld. Bij aanname en afkondiging van de wet zal deze volgens Asabina niet functioneel zal zijn, omdat het een kale wet is. Dit komt omdat voorwaardenscheppende en essentiële onderdelen niet meegenomen zijn in het ontwerp. In het wetsontwerp zijn niet meegenomen de onderdelen demarcatie, traditioneel gezag, Grondenkamer en het FPIC principe (Free, Prior and Informed Consent).
NRA
In het huidig begrotingsjaar moet ook vraagtsuk van Nationaal Risico Analyse (NRA) worden afgewikkeld. De samenleving is volgens Asabina moe om deelgenoot te zijn van ruzie, de onenigheid in de coalitie. Hij vindt dat de regering daar is gezet om het volk te dienen, om de samenleving een perspectief te bieden. Hij roept de regering op om dit pad dat het volk regelrecht naar de verdoemenis brengt, te verlaten en sterk leiderschap te tonen en dus ook dienstbaarheid centraal te stellen en te etaleren.
“Regering, het volk vindt en eist dat u in eenheid en in vertrouwen optreedt en besluitvaardig, daadkrachtig en dienstbaar handelt”, aldus Ronny Asabina.
SS