Het Tripartiet Overleg (TO) tussen de sociale partners, met name de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging zal in een nieuwe vorm worden voortgezet. President Chandrikapersad Santokhi deed deze mededeling zondag in het ABC radioprogramma Welingelichte Kringen. De president spreekt de verwachting uit, dat binnen enkele weken het TO in een nieuwe vorm voortgezet zal worden. Hij heeft de afgelopen week tijdens afzonderlijk onderhoud met Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en de ASFA (Associatie van Surinaamse Fabrikanten) het onder andere hierover gehad. Er was onvrede bij met name het bedrijfsleven en de vakbeweging over het functioneren van het TO.
De private sector oftewel het bedrijfsleven heeft in oktober vorig jaar aangegeven het niet als zinvol te zien om het mandaat van het Tripartiet Orgaan in de huidige vorm voort te zetten en ziet daarom af van verdere participatie, zodra het mandaat van het orgaan is verlopen. Het bedrijfsleven gaf toen aan, dat een jaar de balans opmakend en evaluatie van de uitvoering van het Tripartiet Akkoord ze tot de conclusie is gekomen, dat het ondernemen in Suriname juist is verslechterd en dat de arbeidsmarkt door overheidsconcurrentie verder onder druk is komen te staan.
Bedrijfsleven en vakbeweging
Het bedrijfsleven oftewel de private sector in het TO vertegenwoordigd door de bedrijfsleven organisaties Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Algemene Aannemers Vereniging (AAV), Surinaamse Hospitality and Tourism Association (SHATA) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS).
President Santokhi zegt, dat bij de VSB ondertussen een nieuw bestuur is aangetreden. Tijdens een recent onderhoud met het nieuw VSB-bestuur zou hem zijn meegedeeld, dat de private sector binnenkort het besluit zal nemen om weder te participeren in het TO.
Van de zijde van de vakbeweging was de onvrede voornamelijk rond uitvoering van gemaakte afspraken door de overheid. Ook vindt de vakbeweging dat het T.O niet door de overheid voorgezeten moet worden. De afspraak met de president is nu dat het T.O door een externe autoriteit wordt voorgezeten. Daar is men nu op zoek naar.
Sociaal Akkoord verlopen
Dit mandaat van het TO is per 31 december 2022 verlopen. Het TO is in september 2021 door president Santokhi ingesteld als een overlegorgaan tussen overheid, bedrijfsleven en vakbeweging met als doel brede ondersteuning te creëren voor het beleid van de regering gericht op economisch herstel. Twee maanden na de installatie hebben de sociale partners in het TO een Sociaal Akkoord bereikt. In dit akkoord hebben de drie sociale partners afspraken gemaakt over de uitvoering van actiepunten gericht op economisch herstel. Zo zijn er afspraken gemaakt voor te nemen maatregelen met betrekking tot koopkrachtversterking van de werkende klasse en stimulering van de produktie in de private sector.
Ook zijn afspraken gemaakt over het prijsbeleid en inkomstenverhogende maatregelen door de overheid. De invoering van BTW was onderdeel van de gemaakte afspraken. Het Sociaal Akkoord is in december 2022 verlopen.
SS